V Bangladešu nove žrtve tekstilne industrije

V bangladeški tovarni, kjer so izdelovali oblačila tudi za Gap in H&M, je izbruhnil požar. Sedem ljudi je mrtvih.

Objavljeno
09. oktober 2013 10.58
BANGLADESH-TEXTILE-FIRE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Daka - Iz Bangladeša znova poročajo o tragični nesreči v eni od tekstilnih tovarn na obrobju prestolnice Dake. V požaru, ki je izbruhnil včeraj popoldne po lokalnem času, je umrlo najmanj devet ljudi, vsaj 50 je ranjenih.

Bangladeški gasilci so se vso noč borili z obsežnim ognjem, ki ga je po prvih ugibanjih zanetila okvara pletilnega stroja. Ogenj se je hitro razširil in vsaj devetim delavcem preprečil pobeg na varno. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je stroj v preteklosti večkrat zanetil manjše požare, a ti doslej niso terjali življenj.

Dopisnik AFP je v poškodovanem delu dvonadstropne tovarne Aswad Knit Composite našel seznam naročnikov, med katerimi so tudi ameriška blagovna znamka Gap, britanska Next, švedska H&M, avstralska Target in francoski Carrefour.

Po poročanju bangladeškega The Daily Star so oblasti že ustanovile posebno komisijo, ki bo pripravila poročilo o nesreči. Uradni vzrok požara še ni znan.

Požar v tovarni z oblačili je izbruhnil v času, ko tekstilni delavci v Bangladešu vse glasneje in vse bolj množično zahtevajo svoje pravice. V državi namreč še vedno odmeva smrt več kot 1100 delavcev, ki jih je 24. aprila letos pod seboj pokopala tovarna na obrobju Dake. V še enem požaru 24. novembra lani pa je ugasnilo 112 življenj.

Bangladeš je sicer drugi največji izvoznik oblačil na svetu. Nesreče v tekstilni industriji pa so zaradi želje po čim večjem dobičku, zaradi katerega se pozablja na osnovne varnostne standarde ter pravice delavcev in osnovne delovne pogoje, razmeroma pogoste.