V Bangladešu protesti pred volitvami

V prestolni Bangladeša že drugi dan potekajo protesti pred bližajočimi se volitvami. Protestniki so blokirali vpadnice v mesto.

Objavljeno
08. januar 2007 13.13
V BAngladešu izbruhnili protesti.
Daka - Okoli dvanajst ljudi je bilo danes ranjenih v spopadih med policijo in aktivisti, ki že drugi dan potekajo v prestolnici Bangladeša, 20 protestnikov pa je policija pridržala. Nad protestnike, ki so na policijo metali kamenje in blokirali vpadnice v mesto je policija krenila z gumijasti naboji in solzivcem. Policija je na ulice poslala dodatne okrepitve, včeraj pa je patruljirala tudi vojska.

Varnostni ukrepi so poostreni tudi drugod po državi. V pristanišču Chittagong na jugovzhodu države so zaprti vladni uradi in šole, vojska pa s patruljiranjem na glavnih cestah v okolici mesta skrbi za to, da bi lahko tovor prispel v to najpomembnejše pristanišče v državi. Protestniki so se zbrali tudi v tretjem največjem mestu Sylhetu.

Opozicija, ki je pozvala k blokadi cest v državi za danes, ponedeljek in torek pravi, da so spremembe, ki jih zahteva - med njimi imenovanje novih uradnikov volilne komisije -, ključne za svobodne in poštene volitve. "Celotna država se bo ustavila, če vlada ne bo preklicala absurdnih volitev, sklicanih za 22. januar, in po izvedbi reform razpisala novih," je dejal tiskovni predstavnik opozicije Abdul Jalil.

Predsednik Iajuddin Ahmed, ki tudi vodi prehodno vlado, je v soboto dejal, da ne more spremeniti datuma volitev, saj le-tega določa ustava. "Glede na ustavo mora prehodna vlada izpeljati volitve v 90 dneh. Tako nimamo druge izbire, kot da izpeljemo volitve," je dejal Ahmed, ki je kot predsednik prehodne vlade zaprisegel 29. oktobra.

Konec oktobra, ko se je iztekel petletni mandat vlade pod vodstvom premierke Khalede Zia, je v Bangladešu prišlo do nasilnih protestov, v katerih je umrlo najmanj 18 ljudi