V Bejrutu obeležujejo obletnico atentata na Haririja

V libanonsko prestolnico Bejrut se je zgrnilo več deset tisoč ljudi, ki obeležujejo 2. obletnico atentata na nekdanjega premiera Haririja. V tem času v državi vlada huda politična kriza.

Objavljeno
14. februar 2007 12.52
Bejrut
Bejrut - V libanonsko prestolnico Bejrut se je danes zgrnilo več deset tisoč ljudi, ki s svečami, zastavami in baloni v barvah stranke vodje parlamentarne večine Saada Haririja v rokah obeležujejo drugo obletnico atentata na nekdanjega premiera in Saadovega očeta Rafika Haririja. Potem ko je minuli mesec med protesti opozicijskih privržencev prišlo do smrtnih žrtev, tokrat za varnost skrbi vojska ob pomoči oklepnih vozil.

V Libanonu huda politična kriza

Do zborovanja ob tragični obletnici prihaja v času hude politične krize v Libanonu, ko prosirska opozicija zahteva odstop protisirske vlade premiera Fuada Siniore in oblikovanje nove vlade narodne enotnosti, v kateri bi imela opozicija možnost blokade odločitev.

Delovanje libanonske vlade in ostalih institucij je blokirano že od konca novembra, ko je položaje zapustilo šest prosirskih ministrov. To je le še poslabšalo krizo v državi, ki je že od umora nekdanjega premiera Rafika Haririja februarja 2005 prizorišče prikritega boja za prevlado med Zahodom, predvsem ZDA in Francijo, na eni ter Damaskom in Teheranom na drugi strani. Razmere je še poslabšal štiriintrdeset dnevni spopad med Izraelom in Hezbolahom lansko poletje.

Med vprašanji, ki so pripeljala do politične krize, je tudi ustanovitev mednarodnega sodišča za sodni pregon morilcev nekdanjega premiera Haririja. Načrt o ustanovitvi tega sodišča bi moral potrditi libanonski parlament, nato pa še premier in predsednik, ki načrtu, tako kot opozicija, nasprotuje.

Mednarodni preiskovalci s Haririjevo smrtjo povezujejo Sirijo

Hariri je bil skupaj s še dvaindvajsetimi ljudmi v Bejrutu ubit 14. februarja 2005. Mednarodni preiskovalci so doslej odkrili več dokazov o povezavah med umorom Haririja in drugimi trinajstimi napadi, ki so jih v Libanonu izvedli med oktobrom 2004 in decembrom 2005, krivo zanje pa pripisujejo Siriji.