V Belgiji se spominjajo 100. obletnice začetka prve svetovne vojne

Voditelji so se v Liegu sešli, ker je bilo to mesto v prvih dneh avgusta 1914 branik pred vpadom nemških sil.

Objavljeno
04. avgust 2014 17.49
Belgium WWI Commemoration Ceremony
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Liege − Svetovni voditelji so danes v belgijskem Liegu obeležili 100. obletnico izbruha prve svetovne vojne, pri čemer so tudi v luči današnjih kriz, kot je ukrajinska, spomnili na lekcije, ki jih je prinesla ta svetovna morija. Slovesnosti bodo danes potekale tudi v Monsu, niz dogodkov pa je v teku tudi v Veliki Britaniji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Voditelji Belgije, Velike Britanije, Irske, Nemčije, Avstrije in Malte so se v industrijskem Liegu sešli, ker je bilo to mesto v prvih dneh avgusta 1914 branik pred vpadom nemških sil, nemška invazija na Belgijo pa je prav tako Veliko Britanijo formalno povlekla v vojno.

Ob poostrenih varnostnih ukrepih v Liegu so se šefi in predstavniki okoli 80 držav, med katerimi sta bila tudi britanski princ William in njegova soproga Kate, zbrali ob spominskem obeležju ob stolpu Cointe nad mestom. Belgijski kralj Philippe je ob tem poudaril, da je prva svetovna vojna opomnik, »da se spomnimo naše odgovornosti in združimo ljudi«, poroča STA.

Francoski predsednik Francois Hollande je medtem spomin na nemško invazijo na Belgijo pred 100 leti v nagovoru očitno povezal z dogajanjem v Ukrajini. »Kako bi lahko bili danes nevtralni, ko se ljudje nedaleč od Evrope borijo za svoje pravice,« je dejal. »Ne smemo biti nevtralni. Evropa mora izpolniti svojo odgovornost do Združenih narodov,« je dodal. Na ukrajinsko krizo je spomnil tudi princ William: »Dogodki v Ukrajini izpričujejo dejstvo, da nestabilnost še vedno ogroža našo celino.«

Nemški predsednik Joachim Gauck je medtem povedal, da je Berlin prvo svetovno vojno sprožil po vojaški logiki in da je takoj postalo jasno, da so pogodbe postale neveljavne, standardi civilizacije pa nični.

Pozornosti ob obletnici morije bo po Liegu danes deležen tudi belgijski Mons ob meji s Francijo, kjer so konec avgusta 1914, ko sta si London in Pariz prizadevala preprečiti napredovanje Nemcev, v akcijo stopili in umrli prvi britanski vojaki. Na čelu slovesnosti v Monsu bodo princ William s soprogo, njegov brat Harry in britanski premier David Cameron.

Kar nekaj dogodkov je tudi v Veliki Britaniji. Cameron se je že zjutraj v spremstvu princa Charlesa udeležil slovesnosti v katedrali v Glasgowu, drevi ob 23. uri po srednjeevropskem času pa so vsi Britanci pozvani, da za eno uro ugasnejo luči in prižgejo sveče.

Navdih za to akcijo je po poročanju STA dal slavni stavek tedanjega britanskega zunanjega ministra Edwarda Greya, ki je na predvečer britanskega vstopa v vojno izjavil: »Luči po vsej Evropi ugašajo. Za našega življenja ne bomo več videli, kako se bodo prižgale.«

Začetka prve svetovne vojne so se danes spomnili tudi na drugem koncu sveta. Več deset tisoč Avstralcem oz. Novozelandcem sta se z nagovori poklonila avstralski premier Tony Abbott in njegov novozelandski kolega John Key. Prva svetovna vojna je bila po besedah Abbotta »najbolj kataklizmičen dogodek v človeški zgodovini, ki je verjetno privedel do vzpona komunizma, nacizma, druge svetovne vojne in hladne vojne«.