V Belorusiji ob protestih izbruhnilo nasilje

V Minsku se je danes na protivladnih protestih zbralo na tisoče nasprotnikov beloruskega predsednika Lukašenka. Med demostranti in policijo so izbruhnili spopadi.

Objavljeno
25. marec 2007 16.04
Med policijo in demonstranti so izbruhnili spopadi
Minsk - V Minsku se je danes na protivladnih protestih zbralo na tisoče nasprotnikov beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki so z zborovanjem obeležili razglasitev beloruske neodvisnosti 25. marca 1918. Potem ko so se lanski protesti končali s hudim nasiljem, so spopadi s policijo izbruhnili tudi letos. Posebne enote beloruske policije so protestnikom nasilno preprečile dostop na osrednji Oktobrski trg v beloruski prestolnici ter aretirali več oseb.

Več sto pripadnikov policije in posebnih enot je nekaj ur pred začetkom protestov z barikadami zaprlo Oktobrski trg, na katerem so lani štiri dni po predsedniških volitvah stavkali privrženci opozicije. Protestniki so se skušali na trg prebiti po stranskih ulicah, čeprav so jim oblasti dovolile zborovanje na enem od manjših trgov. Pri tem je prišlo tudi do aretacij.

Po prvem izbruhu nasilja se sicer zborovanje lahko nadaljuje, vendar protestniki ne smejo zapuščati poti, ki so jo odobrile avtoritete. Opozicija je sicer beloruske oblasti obtožila, da so že v dneh pred napovedano stavko aretirale okoli 50 opozicijskih aktivistov, s čimer naj bi poskušali onesposobiti zborovanje.

Medtem je Evropska unija ob 50. obletnici Rimske pogodbe Belorusiji sporočila, da ima tudi ona mesto v "evropski družini". Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je zatrdil, da želi EU z Belorusijo doseči "polno partnerstvo", ki bi pomagalo dvigniti življenjski standard v eni najrevnejših evropskih držav.

Barroso je ob tem izrazil upanje, da bo beloruska oblast začela z izvajanjem potrebnih reform in končala samovoljno izolacijo države. Evropski uradniki so sicer današnje proteste označili za preizkus Lukašenkove dejanske pripravljenosti na nov dialog z Evropo.

Na Oktobrskem trgu so lani vse od zaprtja volišč po predsedniških volitvah potekale množične mirne demonstracije privržencev opozicije, ki so zahtevali razveljavitev rezultatov in ponovno glasovanje, nato pa jih je policija nasilno prekinila. Ob tem je bilo več sto protestnikov aretiranih.