V Beogradu odpovedali parado ponosa

Parada ponosa, ki bi naj bi jutri potekala v Beogradu, je zaradi neustreznih varnostnih pogojev odpovedana. Več desničarskih organizacij in navijaških skupin je namreč napovedalo fizično obračunavanje z udeleženci.

Objavljeno
19. september 2009 15.46
Da. O./STA
Da. O./STA
Beograd - Parada ponosa, prva po tem, ko se je leta 2001 zborovanje homoseksualnih aktivistov končalo z nasiljem, in naj bi v nedeljo potekala v Beogradu, je odpovedana. Kot so pojasnili organizatorji, po mnenju notranjega ministrstva ni ustreznih pogojev, da bi parada potekala brez incidentov.

Kot so na današnji tiskovni konferenci v Beogradu pojasnili organizatorji, jim je notranje ministrstvo izdalo sklep, v katerem pojasnjuje, da ne obstajajo pogoji, da bi parada, ki naj bi predvidoma potekala pred Filozofsko fakulteto, potekala brez incidentov.


Člani organizacijskega odbora Dušan Kosanović je pojasnil, da sklep ministrstva ne pomeni neposredne prepovedi dogodka, vendar je razumeti, da manifestacije niso odobrili. Organizatorji so še pojasnili, da jim je srbska policija predlagala, da bi parado pripravili na drugemu prizorišču v četrti Novi Beograd, ki pa ga organizatorji niso sprejeli, zato so se odločili za odpoved dogodka.


Napetosti pred to manifestacijo, ki bi jo organizirala združenja gejev in lezbijk, so zadnje dni rasle. Med drugim je več desničarskih organizacij in navijaških skupin napovedalo, da bodo poskušali preprečiti parado ponosa ter fizično obračunati z udeleženci.