V Beogradu opozorilna stavka zaradi podražitev

Če opozorilo ne bo obrodilo sadov, srbska Konfederacija svobodnih sindikatov napoveduje zaostritve.

Objavljeno
10. oktober 2012 18.57
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Beograd - Srbski sindikati so danes v središču Beograda organizirali enourno opozorilno stavko, na kateri so opozorili na pomanjkanje socialnega dialoga in stalne podražitve blaga in storitev. Na protestu, ki je minil brez incidentov, so od vlade zahtevali, da spoštuje ustavo in zakone ter prepreči korupcijo in razprodajo družbenega premoženja.

Približno sto članov Konfederacije svobodnih sindikatov, opremljenih s sindikalnimi zastavicami, je po pisanju Slovenske tiskovne agencije protestiralo pred glavno pošto v središču Beograda, kjer je za red skrbelo približno deset policistov.

Predsednik sindikata Ivica Cvetanović je novinarjem povedal, da je cilj protesta opozorilo vladi, od katere zahtevajo spoštovanje ustave in zakonov kot tudi veljavnih kolektivnih pogodb. Od vlade zahtevajo tudi zaščito standarda državljanov in preprečitev stalnih in neupravičenih podražitev blaga in storitev. Kot je poudaril, sindikat poleg preprečevanja korupcije in razprodaje državnega premoženja zahteva tudi, da se ga kot enakopravnega partnerja vključi v delo socialnoekonomskega sveta.

Če današnja opozorilna stavka ne bo prinesla rezultatov, Cvetanović po pisanju STA napoveduje, da bodo čez dva tedna organizirali protest pred zgradbo srbske vlade, nato pa velik protest v središču Beograda. Na prvega bo po njegovih besedah prišlo 2000 članov sindikata, na drugega pa 20.000. Konfederacija svobodnih sindikatov ima sicer več kot 200.000 članov.