V BiH danes lokalne volitve

Okoli 3,1 milijona volivcev bo izbiralo vodje in člane občinskih svetov. Volitve bodo tudi pomembna prelomnica za Srebrenico.

Objavljeno
06. oktober 2012 20.31
BOSNIA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Sarajevo − Na lokalnih volitvah v Bosni in Hercegovini bo 3,1 milijona volivcev med več kot 30.000 kandidati izbiralo vodje in člane občinskih svetov 139 občin. Rezultati bodo po pisanju Slovenske tiskovne agenicje pomemben kazalec razpoloženja volivcev dve leti pred splošnimi volitvami, pomembne pa bodo tudi za ustroj oblasti v Federaciji BiH in v svetu ministrov BiH.

V Srebrenici boj za bošnjaškega župana

Lokalne volitve bodo tudi pomembna prelomnica za Srebrenico, edino občino v Republiki srbski, ki ima bošnjaškega župana. V tej nekdanji bošnjaški enklavi, kjer so srbske sile leta 1995 izvedle genocid, prebivalstvo pa je bilo prisiljeno pobegniti, bodo namreč prvič veljala enaka volilna pravila kot v ostalih delih države.

Tako bodo lahko volili samo tisti, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Srebrenici, piše STA. Doslej je namreč veljala izjema, da volitve izvajajo na podlagi popisa prebivalstva iz leta 1990, s čemer je hotela mednarodna skupnost vzpodbuditi vračanje ljudi v Srebrenico.

Nova pravila bi znala omajati bošnjaškega župana Ćamila Durakovića, ki znova kandidira kot neodvisni kandidat. Zato se je pred volitvami oblikovala nevladna organizacija »Glasoval bom za Srebrenico«, ki je spodbujala bošnjaške volivce k prijavi stalnega bivališča v občini. Po besedah župana so v nekaj mesecih uspeli pridobiti kakih 2500 Bošnjakov. V občini je tako sedaj prijavljenih 6500 Bošnjakov in 7500 Srbov z volilno pravico.

Pred vojno je v Srebrenici živelo 37.000 ljudi, od tega 27.000 Bošnjakov. Po genocidu leta 1995, ko so sile bosanskih Srbov pobile več kot 8000 bošnjaških moških in fantov, pa sedaj v mestu živi med 5000 in 6000 ljudi, večinoma je Srbov.

Ena od vdov, ki je v pokolu izgubila moža in dva sina, Kada Hotić je ocenila, da bi zmaga srbske kandidatke Vesne Kočović pomenila katastrofo in »zadnje poglavje genocida«. Vdove žrtev pokola so napovedale tudi proteste v Sarajevu, če bi zmagala Kočovićeva.

EU in Svet Evrope pozivata k množični udeležbi

Več predstavnikov EU in Sveta Evrope je volivce pozvalo k množični udeležbi na volitvah in glasovanju za tiste, ki so se z delom že dokazali in za katere vedo, da bodo prispevali k napredku države. Analitiki sicer predvidevajo, da bi lahko bila volilna abstinenca v nedeljo največja po vojni, saj politiki kljub obljubam niso ničesar naredili za boljše življenje ljudi. Brezposelnost v BiH je bila po pisanju STA julija namreč 44-odstotna − najvišja v Evropi za Kosovom −, bruto družbeni proizvod na prebivalca pa znaša 8200 ameriških dolarjev.

Velika večina nezadovoljnih z lokalno politiko

Volilna kampanja je sicer minila v znamenju pomembnih tem, kot so približevanje EU, ustavna reforma in enakopravnost pripadnikov različnih narodov v državi. Ni pa bilo veliko govora o interesih lokalnih skupnosti.

Neka javnomnenjska raziskava je sicer pokazala, da je le osem odstotkov državljanov BiH zadovoljnih z lokalno politiko. Kar 75 odstotkov vprašanih je kot glavni težavi izpostavilo pomanjkljiv razvoj na lokalni ravni ter brezposelnost. Le nekaj manj jih je nezadovoljnih z nedelovanjem lokalnih oblasti in razširjeno korupcijo, ki je sicer velik problem v državi.