V BiH za novega velikega muftija izbrali Huseina Kavazovića

Postal je štirinajsti reis-ul-ulema islamske skupnosti v BiH, ki letos obeležuje tudi 130 let obstoja in delovanja.

Objavljeno
23. september 2012 10.02
Posodobljeno
24. september 2012 11.20
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Sarajevo - Husein Kavazović je postal novi najvišji predstavnik muslimanov v BiH in s tem tudi najvišji verski vodja muslimanov v Sloveniji. Na položaju reis-ul-uleme bo nasledil Mustafo Cerića.

Novega velikega muftija v BiH je v nedeljo na tajnih volitvah po pisanju Slovenske tiskovne agencije izbral sabor islamske skupnosti, ki šteje 382 članov - vse muftije, direktorje in dekane islamskih izobraževalnih institucije in imame islamske skupnosti. Svoje člane v saboru ima tudi slovenska islamska skupnost, ki je del rijaseta islamske skupnosti v BiH in ki tudi izbira velikega muftija

Na volitvah je sodelovalo 354 članov sabora. Kavazović, mufti v Tuzli, se je za položaj potegoval skupaj z muftijem v Travniku Nusretom Abdibegovićem ter sarajevskim muftijem Huseinom Smajićem, ki pa za izvolitev, kot se je izkazalo, nista imela pravih možnosti. Kavazović je prejel 240 glasov, Abdibegović 69, Smajič pa 45, poroča tiskovna agencija Federacije BiH, Fena.

Novi reis-ul-ulema se je po izvolitvi zahvalil za izkazano zaupanje na volitvah in dejal, da se zaveda velike odgovornosti, ki je pred njim. Napovedal je še, da si bo prizadeval za prenovo ustave islamske skupnosti v BiH.

Kavazović bo položaj velikega muftija BiH za naslednjih pet let prevzel na slovesnosti 19. novembra. Položaj mu bo predal sedanji reis-ul-ulema Cerić, ki je islamsko skupnost v BiH vodil skoraj 20 let.

Husein Kavazović se je rodil 3. julija 1964 v kraju Jelovče Selo v bližini Gradačca. Medreso v Sarajevu je končal leta 1983. Leta 1985 se je vpisal na šeriatsko fakulteto univerze Al Azhar v Kairu, ki jo je zaključil leta 1950. Nato je na sarajevski fakulteti za islamske vede iz področja šeriatskega prava, še navaja STA.

Zdaj je postal 14. reis-ul-ulema islamske skupnosti v BiH, ki letos obeležuje tudi 130 let obstoja in delovanja.