V Biškeku do azijskega stališča o Siriji

Na srečanju se bodo pogovarjali o vprašanjih, ki močno presegajo varnostni okvir Srednje Azije.

Objavljeno
11. september 2013 20.13
KYRGYZSTAN-CHINA-DIPLOMACY
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Voditelji držav članic Šanghajske organizacije za sodelovanje­ (SCO) bodo na srečanju v kirgizijskem glavnem mestu Biškek sprejeli­ skupno stališče o Siriji, napoveduje kitajsko partijsko glasilo­ Renmin Ribao. Očitno se bodo skupaj uprli ameriškim načrtom­ o vojaškem rušenju režima Bašarja al Asada.

Kako ostro bodo obsodili ameriške načrte, je odvisno od Kitajske, zato Renmin Ribao trdi, da morajo ZDA in članice Nata spremljati politično dogajanje v Pekingu. To bo spet postalo dejavnik, ki bo znotraj čedalje pomembnejše varnostne organizacije poskušal uravnotežiti geopolitične razmere.

V petek bodo na zasedanju organizacije SCO v Biškeku očitno sprejeli odločno stališče o sirski drami. To se kaže po tem, da se v kirgizijskem glavnem mestu že zbirajo voditelji držav, ki so močno­ vplivali na Asadovo dosedanje vedenje.

Poleg voditeljev držav članic organizacije SCO, v katero poleg Kitajske, Rusije in Kirgizije spadajo še Tadžikistan, Kazahstan in Uzbekistan, se bodo srečanja udeležili iranski predsednik Hasan Rohani – njegova država ima položaj opazovalke – ter predstavniki Indije, Pakistana, Afganistana in Mongolije.

Zadnje dni se je zdelo, da je kitajski glas utišala glasna ameriško-ruska razprava o Siriji, vendar Peking skrbno spremlja vsako potezo drugih sil. Analize nekaterih kitajskih državnih inštitutov za mednarodne odnose odkrito ugotavljajo, da bi z napadom na Asada posredno napadli Iran in Rusijo, zato tamkajšnji politični strategi menijo, da mora Kitajska okrepiti azijsko protivojno koalicijo.

Toda tudi če bi azijske države združile moči, ne bi mogle preprečiti ameriškega napada. Vendar bi soglasna odločitev v Biškeku lahko otežila začetek ameriškega vojaškega posredovanja in omogočila, da bi se zaradi bombardiranja Sirije zmanjšala ameriška prevlada v svetu, namesto da bi se okrepila.

Logični sklep

Kitajski analitiki sicer trdijo, da so odnosi med Pekingom in Washingtonom trenutno precej boljši od rusko-ameriških, vendar je azijski sili jasno, da je velik del groženj Asadu namenjen tudi njej. Če je Damask nadomestek za Teheran, je Pjongjang nadomestek za Peking.

Ameriški podsekretar za obrambo James Miller je med obiskom na Kitajskem pojasnil generalu Wang Guangzhongu, namestniku poveljnika generalštaba kitajske vojske, da bi z vojaškim napadom na Sirijo učinkovito preprečili Severni Koreji, da bi še naprej razvijala kemično orožje. Tako od Kitajske ni samo zahteval, naj podpre vojaški poseg, ampak je tudi odkrito opozoril azijsko silo.

Sporazum o prepovedi izdelave, uporabe in prevoza kemičnega in biološkega orožja je podpisalo in potrdilo 189 držav. Burma in Izrael sta ga podpisala, ne pa tudi potrdila, Severna Koreja pa je skupaj s Sirijo, Angolo, Egiptom in Južnim Sudanom ena od petih držav, ki niso niti podpisale niti potrdile tega mednarodnega dokumenta. Če upoštevamo vojaško zavezništvo med Pekingom in Pjongjangom, ni težko predvideti, kaj bi se zgodilo, če bi bila Sirija pripravljena prepustiti orožje mednarodnemu nadzoru. Pritisk bi se takoj začel stopnjevati tudi v severovzhodni Aziji.

Združevanje azijskih držav

Kitajski je jasno, da dejstvo, da se Amerika zdaj zanima za Sirijo, ne pomeni, da se je Obama odpovedal ameriškim interesom v azijskem Tihem oceanu, kjer očitno namerava preprečiti rast azijske sile, da ta ne bi resno ogrozila ameriške prevlade. Azijska sila se lahko temu upre samo z združevanjem azijskih držav, to pa lahko stori samo v organizaciji SCO.

V Biškeku bodo spet govorili o pogojih za formalno širitev te organizacije, saj so Iran, Pakistan, Indija, Afganistan in Mongolija že dali vedeti, da bi radi postali polnopravni člani, za položaj opazovalke je zaprosila tudi Armenija. Kitajska je zadovoljna, da se SCO hitro spreminja iz regionalne v celinsko organizacijo, vendar bo še naprej skrbno opazovala, ali je še vedno enako vplivna v tem forumu kakor Rusija.