V bitko za ameriški predsedniški stolček vstopil Mitt Romney

Svoj vstop v bitko za Belo se hišo je napovedal nov kandidat republikanske stranke in guverner guverner zvezne države Massachussetts konzervativec Mitt Romney.

Objavljeno
13. februar 2007 21.27
Mitt Romney se je podal v predsedniško bitko.
Washington - V ameriško predsedniško bitko je danes vstopil še en republikanski kandidat - nekdanji guverner zvezne države Massachussetts in predsednik olimpijskega komiteja med olimpijskimi igrami leta 2002 v Salt Lake Cityju, Mitt Romney. 59-letni mormon je po priljubljenosti trenutno na četrtem mestu med republikanskimi kandidati.

Glasove volivcev želi sin nekdanjega guvernerja Georgea Romneya , republikanskega tekmeca Richarda Nixona v boju za predsedniški stolček leta 1968, osvojiti z zagovarjanjem tradicionalnih družinskih vrednot, restriktivne davčne politike in ostrega boja proti terorizmu. "Naša vojaška moč danes, ko smo soočeni z radikalnim nasilnim džihadom in z nevarnostjo jedrske epidemije, ne bi smela biti podvržena muham vedno spremenljivih političnih ciljev," je prepričeval privržence v Dearbornu v Michiganu, kjer je razglasil svojo kandidaturo.

Romney obljublja, da bo, če bo postal predsednik, zaustavil jedrske ambicije Irana, obenem pa svari pred umikom ZDA iz Iraka, ki bi bil po njegovem mnenju poguben. "Amerika se ne sme nikoli pogajati z džihadisti, ki želijo uničiti nas, naše prijatelje in naš način življenja," pravi. Konzervativni politik, ki sicer velja za uspešnega poslovneža, je posvaril tudi pred nastajajočim "tiranom" v latinski Ameriki. Vloga ZDA v svetu pa mora biti "voditi, služiti in deliti," meni najnovejši kandidat.

Glede na javnomnenjske raziskave je Romney, ki zagovarja konzervativna stališča glede priseljevanja, homoseksualnih porok, splava in smrtne kazni, med republikanskimi kandidati za predsednika šele na četrtem mestu. 34 odstotkov republikancev bi tako za svojega kandidata izbralo nekdanjega župana mesta New York Rudyja Giulianija, 22 odstotkov senatorja Johna McCaina, 15 odstotkov pa nekdanjega predsednika predstavniškega doma Newta Gingricha.