V Bolgariji dan žalovanja

V Bolgariji je dan žalovanja za 15 osebami, ki so umrle v nesreči ladje na Ohridskem jezeru. Do sedaj so identificirali tri osebe. Preživeli trdijo, da na krovu ni bilo rešilnih jopičev.

Objavljeno
07. september 2009 21.04
Ti. Kr.
Ti. Kr.

Sofija - Na ladji, ki je v soboto potonila, je bilo 53 bolgarskih turistov, makedonski vodič in dva člana posadke. Skupaj torej 56 ljudi, medtem ko bi ladja lahko uradni prevažala le 43 potnikov oziroma članov posadke.

 

Preživela potnica in tudi zdravnica Desislava Tolinova se ob tem sprašuje, „kako so lahko dovolili vkrcanje na ladjo brez enega samega rešilnega jopiča toliko starejšim ljudem in tistim, ki ne znajo plavati".

 

Družinski člani potnikov so v Skopje že prišli identificirati žrtve. Po uradnih podatkih so bile za enkrat identificirane tri osebe. Trupla teh bodo še danes pripeljali v Bolgarijo.

 

Osem izmed žrtev je živelo v vasi Anton vzhodno od Sofije, zato so se tam odločili za osem dni žalovanja. Mnoge prireditve, ki so bile v Bolgariji napovedane za naslednje dni, so že preklicane.

 

Bulgarski minister za prevoz Alexander Tsvetkov je povedal, da je najverjetnejši razlog nesreče pretrgana povezava med krmilom in propelerjem. Kot možni razlog je navedel tudi preveliko število potnikov.

 

Makedonske oblasti so kapitana in lastnika ladje 23-letnega Sotirja Filevskega že pridržali.

 

Makedonski predsednik George Ivanov, predsednik vlade Nikola Gruevski, vrsta vladnih in verskih predstavnikov ter množica ljudi se je v izraz sožalja vpisala v spominsko knjigo na bolgarskem veleposlaništvu v Skopju.