Vzporedne volitve: zmagovalec bolgarskih predsedniških volitev Plevneljev

Kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB Rosen Plevneljev je zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev.

Objavljeno
30. oktober 2011 07.31
Posodobljeno
30. oktober 2011 07.35
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Sofija - V Bolgariji je danes potekal drugi krog predsedniških volitev. Kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB Rosen Plevneljev je zmagovalec današnjega drugega kroga predsedniških volitev v Bolgariji, kažejo rezultati vzporednih volitev, objavljeni po zaprtju volišč. Plevneljevu naj bi pripadlo nekje med 55 in 57 odstotkov glasov, njegovemu protikandidatu, socialistu Ivajlu Kalfinu pa med 43 in 45 odstotkov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Bolgarska levica je tako po desetih letih očitno izgubila položaj predsednika države, potem ko ga je dva zaporedna mandata zasedal Georgi Parvanov.

Rezultati več vzporednih volitev se sicer med seboj za nekaj odstotnih točk razlikujejo, vsi pa kažejo na prepričljivo vodstvo Plevneljeva, zato ni veliko možnosti, da bi uradni rezultati razkrili drugega zmagovalca.

Volilna udeležba je bila do 17. ure nekaj več kot 41-odstotna.

Plevneljev, priljubljeni nekdanji minister za gradbeništvo in kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB, je v prvem krogu po podatkih volilne komisije zbral 40,11 odstotka glasov. Nekdanji zunanji minister in sedanji evropski poslanec Kalfin iz opozicijske stranke socialistov je na drugi strani dobil 28,96 odstotka glasov.

Objava rezultatov prvega kroga se je sicer zaradi kaotičnih razmer pri preštevanju glasovnic zavlekla in jih je volilna komisija objavila šele v četrtek, kar pomeni, da sta imela Plevneljev in Kalfin za predvolilno kampanjo pred drugim krogom na voljo zgolj nekaj dni.

Tako Plevneljev kot Kalfin sta sicer napovedala, da bosta v primeru izvolitve na položaj predsednika aktivno borila proti korupciji in skušala izboljšati življenjski standard prebivalstva Bolgarije, ki vse od vstopa v Evropsko unijo leta 2007 ostaja najrevnejša država članica unije, še piše STA.