V Braziliji ponoven izbruh nasilja

V ponovnem izbruhu nasilja v Brazilski prestolnici je bilo ubitih enajst ljudi, na meje zvezne državne Rio de Janeiro pa je vlada poslala elitne enote.

Objavljeno
25. januar 2007 16.08
Nasilje tolp je v Riu de Janeiru terjalo 11 življenj.
Rio de Janeiro - V brazilskem mestu Rio de Janeiro je bilo štiri tedne po divjanju tolp, ki je terjalo več smrtnih žrtev, v novih nemirih ubitih najmanj enajst ljudi. V spopadih med policijo in prebivalci revne četrti Vila Cruzeiro na severu mesta je bilo v sredo ustreljenih sedem domnevnih preprodajalcev mamil, 14 osumljencev pa so aretirali. V noči na četrtek pa so v avtomobilu na nekem parkirišču našli štiri trupla, domnevno žrtve obračuna tolp.

V tem tednu je v zvezni državi Rio de Janeiro začela delovati elitna vojaška enota Sila za državno varnost (FSN)s 500 pripadniki, katerih naloga je patruljirati predvsem po mejah države. Vpoklic elitne enote je sledil najnovejšemu valu nasilja v Riu de Janeiru.

Tam je bilo v vrsti umorov konec leta 2006 ubitih več kot 20 ljudi. Oboroženi napadalci so med drugim napadli več avtobusov s turisti. V prihodnje bodo na ulicah Ria de Janeira patruljirali tudi navadni vojaki.