V Braziliji prisegel novi stari predsednik

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je včeraj v prestolnici Brasilia na skupnem zasedanju obeh domov brazilskega kongresa prisegel kot novi predsednik te največje latinskoameriške države.

Objavljeno
02. januar 2007 11.53
Brasilia - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je včeraj v prestolnici Brasilia na skupnem zasedanju obeh domov brazilskega kongresa prisegel kot novi predsednik te največje latinskoameriške države. Ob tem je Lula poudaril, da je treba pospešiti gospodarsko rast v državi in ustvariti nova delovna mesta, ter glede tega pozval k "hitrosti, pogumu, drznosti in kreativnosti".

Novi stari brazilski predsednik, ki je 29. oktobra v drugem krogu predsedniških volitev z 61 proti 39 odstotki premagal socialnega demokrata Geralda Alckmina, se je med drugim zavezal, da bo svoj drugi predsedniški mandat izkoristil za boj proti vse hujšemu nasilju oboroženih brazilskih tolp. V minulem letu je samo v Sao Paolu ulično nasilje terjalo preko 200 življenj, pretekli teden pa naj bi izbruh nasilja med tolpami v Rio de Janeiru terjal 19 življenj.

Brazilsko gospodarstvo potrebuje nov zagon

V uvodnem nagovoru je Lula obljubil tudi dvig brazilske gospodarske rasti, ki precej zaostaja za višino rasti v ostalih južnoameriških državah. V letu 2005 je brazilsko gospodarstvo raslo s "skromnim" 2,3-odstotnim tempom, v minulem letu pa naj bi po prvih ocenah tamkajšnja gospodarska rast znašala med 2,7 in tremi odstotki.

"Odstranili bomo ovire, da bo Brazilija rahlo rasla s pospešenim tempom," je dejal novi predsednik in nadaljeval, da bo kmalu predstavil tiste ekonomske politike, s katerimi naj bi letno gospodarsko rast dvignili na pet odstotkov. Lula bo moral pri tem vzpostaviti pravo ravnotežje med ukrepi, namenjenimi boju proti inflaciji, in politikami, uperjenimi v dvig gospodarske rasti, ocenjujejo analitiki.

Osnovna mesečna plača v Braziliji le 166 dolarjev

V svojem nagovoru je Lula veliko pozornosti namenil tudi prebivalcem iz najnižjih slojev, ki jim je obljubil predvsem bolje plačana delovna mesta, saj znaša osnovna mesečna plača v Braziliji le 166 dolarjev. Analitiki opozarjajo, da bo moral novoizvoljeni brazilski predsednik pri izvedbi gospodarskih reform pridobiti podporo kongresa, kar pa zagotovo ne bo lahka naloga.

Pretekli predsedniški mandat zdaj že drugič izvoljenega Lule je namreč zaznamoval niz korupcijskih škandalov, in sicer predvsem v povezavi z nezakonitim pridobivanjem glasov volivcev, ki so privedli do odstopov nekaterih njegovih najbližjih sodelavcev. Hkrati pa bi izpeljava nekaterih gospodarskih ukrepov, kot sta davčna reforma in ostrejši nadzor nad proračunskimi prihodki in odhodki, Lulo še bolj oddaljila od levičarskega dela njegovih volivcev.