V Bruslju menda dogovor o obisku srbskih politikov na Kosovu

V Bruslju podrobnosti o pogovorih niso razkrili, a je Dačić dejal, da je šlo za enega »najuspešnejših sestankov«.

Objavljeno
08. oktober 2013 11.14
AUSTRIA-EU-KOSOVO-SERBIA-POLITICS-DIPLOMACY-FORUM-EUROPE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj - V Bruslju sta se v luči napetosti pred novembrskimi lokalnimi volitvami na Kosovu vnovič sešla premiera Srbije in Kosova Ivica Dačić in Hashim Thaçi. Po besedah srbskega premiera sta strani pozno zvečer v ponedeljek dosegli dogovor, ki bo omogočal obiske srbskim politikom tudi v času kampanje. V Bruslju podrobnosti pogovorov niso razkrili.

Kot je po triurnih pogovorih s Thaçijem in visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton za novinarje dejal Dačić, je šlo za enega »najuspešnejših sestankov«.

»Dogovorili smo se o vzpostavitvi mehanizma, ki bo srbskim funkcionarjem omogočal nemotene obiske na Kosovu,« je dejal po poročanju srbske televizije RTS, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Dodal je, bodo šele videli, če bo Priština spoštovala dogovor. »Ne morem stoodstotno zagotoviti, da bo temu tako, saj smo se že tudi prej dogovarjali, pa potem to, kar smo se dogovorili, ni bilo uresničeno,« je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Po srečanju sicer ni bilo jasno, če se srbsko tolmačenje srečanja povsem ujema s kosovskim. Thaci je namreč sestanek opisal kot »konstruktiven«. O obiskih srbskih funkcionarjev pa bodo po njegovih besedah odločali »v skladu s postopkom«.

Srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin je za RTS pojasnil, da bodo morali zastopniki Srbije za dovoljenje za obisk kot doslej zaprositi misijo EU na Kosovo (Eulex).

Iz urada Ashtonove so medtem zgolj sporočili, da je šlo za »pomembno in koristno srečanje«.

Srečanje je Ashtonova sklicala zaradi napetosti, ki so izbruhnile, ko je želel Dačić v kosovsko občino Štrpce, da bi sodeloval v predvolilni kampanji, a so v Prištini opozorili, da od začetka kampanje ne bodo dovolili vstopa v državo nobenemu srbskemu politiku. V odzivu na to prepoved je Dačić zagrozil s prekinitvijo dialoga.