V Bruslju podpisali fiskalni pakt

Pogodba določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi. Medtem je Van Rompuy postal predsednik vrha območja evra.

Objavljeno
02. marec 2012 07.53
Posodobljeno
02. marec 2012 07.53
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Bruselj - Voditelji 25 članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, so danes v Bruslju podpisali pogodbo o fiskalnem paktu, ki naj bi dolgoročno okrepila proračunsko disciplino in pomagala preprečiti krize v prihodnje. Temelj pogodbe je zlato pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pogodbenice bodo morale zlato pravilo prenesti v nacionalne zakonodaje najpozneje v roku enega leta od uveljavitve pogodbe, pri čemer so zaželene ustavne določbe.

Pogodba, dogovorjena konec januarja, bo sicer začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra. Cilj je, da začne fiskalni pakt veljati 1. januarja 2013.

Pogodba bo v celoti veljala za države v območju evra, pridružijo pa se ji lahko tudi tiste brez evra. Med voditelji je danes nista podpisala le britanski premier David Cameron in njegov češki kolega Petr Nečas. Medtem ko je Velika Britanija že od začetka zavrnila pristop k pogodbi, pa se je Češka tako odločila za zdaj, še piše STA.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je pred podpisom poudaril, da gre za pomemben korak pri obnovi zaupanja v evropsko gospodarsko in denarno unijo.

Van Rompuy pravi, da je bila pogodba oblikovana hitro, saj kriza terja hitre odgovore, a tudi z vso potrebno skrbnostjo, saj so vložki veliki. »Ko pa bo pogodba začela veljati, bodo njeni učinki globoki in dolgoročni,« je prepričan.

Van Rompuy ocenjuje, da bo obnova zaupanja v prihodnost območja evra vodila v gospodarsko rast, kar bo pripomoglo k ustvarjanju novih delovnih mest. »To je naš končni namen. Cilji glede dolga in primanjkljaja so le vmesni in niso cilj sam po sebi,« je bil jasen.

Glede tesnejše gospodarske koordinacije, ki naj bi jo omogočil fiskalni pakt, je Van Rompuy pripomnil, da gospodarska in denarna unija sedaj končno »stoji na dveh nogah«. S tem je spomnil na dosedanje pomanjkljivosti pri zasnovi skupne evropske valute, ko enotne denarne politike nista spremljali enotnejši fiskalna in gospodarska politika.

Prepričan je tudi, da je nova pogodba uravnotežena, ko gre za interese članic območja evra in tistih držav, ki skupne valute (še) niso prevzele. Prav strah pred drugorazredno vlogo nečlanic območja evra je sicer eden od uradnih razlogov, zakaj pogodbe danes ni podpisala Češka.

Van Rompuy je spomnil, da je treba novo pogodbo postaviti v širši kontekst. Če je fiskalni pakt pomemben korak k več discipline in odgovornosti, je pogodba o vzpostavitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra velik korak k več solidarnosti v območju evra.

Na koncu pa je voditelje opozoril, da je pred njimi še postopek ratifikacije pogodbe. »Parlamente morate prepričati, da je ta pogodba pomemben korak v smeri tega, da se evro dolgoročno vrne v mirne vode,« je zatrdil.

Premier Janša je v četrtek poudaril, da fiskalni pakt terja močno zavzetost vseh podpisnic, tudi Slovenije, in da je zato slovenska vlada v sredo sprejela osnutek predloga za spremembo 148. člena ustave, s katerim bo skušala v slovenski pravni red prenesti zlato pravilo.

V ponedeljek se nadaljujejo pogovori med predsedniki parlamentarnih strank in Janša upa, da se bodo dogovorili za hitro spremembo ustavnega člena, s čimer bo Slovenija uvedla zlato pravilo, ki je temelj fiskalnega pakta, ter za čimprejšnjo ratifikacijo pogodbe o fiskalnem paktu.

»V vsakem primeru je v skupnem interesu in interesu čim večje stabilnosti območja evra in valute, da se to zgodi čim prej, vsekakor še letos, in da tu ni kakršnih koli zastojev,« je še poudaril Janša.

Pogodba o fiskalnem paktu je sicer po Janševih navedbah »daleč najpomembnejši posamičen korak k stabilizaciji situacije v območju evra, dolgoročen zagotovo«, še piše STA.