V Celovcu za predčasne volitve

Zaradi korupcijskega škandala glede prodaje Hypo Alpe Adria je okoli tisoč ljudi zahtevalo razpis predčasnih volitev.

Objavljeno
23. avgust 2012 21.32
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Celovec - V središču Celovca se je popoldne zbralo okoli tisoč ljudi, ki so zahtevali čim prejšnji razpis predčasnih volitev na avstrijskem Koroškem zaradi korupcijskega škandala glede prodaje banke Hypo Alpe Adria. Protestniki so bili kritični predvsem do koroških svobodnjakov, ki predčasnim volitvam nasprotujejo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na transparentih je med drugim pisalo »ukradenih šest milijonov evrov« in »FPK - najstrahopetnejša stranka na Koroškem«. Koroškega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja in vodjo koroških svobodnjakov (FPK) Kurta Scheucha pa so demonstranti označili za človeka, ki se oklepata svojih stolčkov.

Vodja socialdemokratov (SPÖ) na avstrijskem Koroškem Peter Kaiser je v svojem govoru na demonstracijah poudaril, da se njegova stranka, zeleni in ljudska stranka (ÖVP) ne bodo predali in bodo vztrajali pri predčasnih volitvah.

Koroški deželni zbor bo o predčasnih volitvah znova, tokrat že četrtič, po pisanju STA razpravljal v petek. FPK, največja stranka v deželnem zboru, je že napovedala, da bo tudi petkovo glasovanje o tem obstruirala. Pri odločanju o predčasnih volitvah morata biti v deželnem zboru prisotni vsaj dve tretjini poslancev. Ker pa poslanci FPK predstavljajo kar polovico zbora, lahko s tovrstno obstrukcijo blokirajo odločanje v nedogled.

Do zahteve po predčasnih volitvah v tej najjužnejši avstrijski zvezni deželi je prišlo po izbruhu korupcijskega škandala okoli prodaje banke Hypo Alpe Adria. Davčni svetovalec Dietrich Birnbacher je namreč 11. julija pred celovškim deželnim sodiščem priznal sodelovanje pri prikritem financiranju strank.

Kasneje je povedal, da naj bi tretjina honorarja za pripravo pogodbe o prodaji banke pripadla njemu osebno, po ena tretjina pa FPK tedaj še pod vodstvom zdaj pokojnega Jörga Haiderja in ÖVP. V korupcijski škandal naj bi bila po Birnbacherjevih zatrjevanjih dejavno vpletena tudi deželna svetnika iz vrst FPK Harald Dobernig ter Uwe Scheuch.

Tri od štirih v koroškem deželnem zboru zastopanih strank, SPÖ, Zeleni in ÖVP, so takoj po najnovejših zapletih v zvezi s škandalom zahtevale razpis predčasnih volitev. Odločno pa so se tej nameri uprli v FPK, kjer vztrajajo pri rednih volitvah spomladi leta 2014.