V Cerju na Hrvaškem potrdili prašičjo kugo

Hrvaške veterinarske oblasti so potrdile prisotnost virusa klasične prašičje kuge na kmetiji v kraju Cerje v Zagrebški županiji.

Objavljeno
28. marec 2007 18.52
Ljubljana - Hrvaške veterinarske oblasti so Veterinarsko upravo RS (Vurs) danes obvestile, da so potrdili prisotnost virusa klasične prašičje kuge na kmetiji v kraju Cerje v Zagrebški županiji. Del desetkilometrskega ogroženega pasu sega tudi v Slovenijo, zato se je že sestalo Državno središče za nadzor bolezni, ki je že odredilo ustrezne ukrepe, so sporočili iz Vursa. Okuženi trikilometrski pas v Slovenijo ne sega.

Najpomembnejši preventivni ukrepi, ki veljajo v ogroženem območju so: identifikacija in popis gospodarstev, ki redijo prašiče, prepoved premikov in prevoza prašičev, čiščenje in razkuževanje prevoznih sredstev, rejec mora prijaviti vsak pogin prašiča uradnemu veterinarju in postavitev razkuževalnih pregrad na vhodih in izhodih na gospodarstvo ali objekt.

Ogroženo območje zajema nekatere vasi iz občine Brežice. To so Slovenska vas, Brezje pri Veliki dolini, Jesenice, Koritno, Laze, Mala dolina, Nova vas pri Mokricah, Obrežje, Pernišče, Ponikve, Rajec in Velika dolina.

Na Vursu ob bližajočih se velikonočnih praznikih posebej opozarjajo slovenske državljane na možnost prenosa virusa klasične prašičje kuge s suhomesnatimi izdelki in na dosledno spoštovanje predpisanih preventivnih ukrepov.