V četrtek bo zaprisegla nova avstrijska vlada

Mandatar za sestavo avstrijske vlade Alfred Gusenbauer je danes, tri mesece po parlamentarnih volitvah, na Dunaju sporočil imena socialdemokratskih ministrov v novi vladi.

Objavljeno
10. januar 2007 13.11
Alfred Gusenbaue
Dunaj - Mandatar za sestavo avstrijske vlade Alfred Gusenbauer je danes, tri mesece po parlamentarnih volitvah, na Dunaju sporočil imena socialdemokratskih ministrov v novi vladi, ki bo v četrtek zaprisegla pred avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem. Avstrijsko obrambno ministrstvo bo poslej vodil Norbert Darabos, pravosodna ministrica pa bo Maria Berger. Ministrstvo za infrastrukturo bo v rokah Wernerja Faymana, ministrica za izobraževanje in kulturo bo Claudia Schmied.

Nova ministrica za žensko politiko bo Doris Bures, iz vrst socialdemokratov pa prihaja tudi Erwin Buchinger, ki bo postal minister za socialne zadeve.

Že v torek je ljudska stranka (ÖVP) pod vodstvom odhajajočega kanclerja Wolfganga Schüssla predstavila svoje ministre. Namestnik kanclerja in finančni minister bo Wilhelm Molterer, zunanja ministrica ostaja Ursula Plassnik, vodenje ministrstev bosta obdržala tudi minister za gospodarstvo Martin Bartenstein in minister za kmetijstvo in okolje Josef Pröll. Nekdanji obrambni minister Günther Platter bo sedaj notranji minister, novi avstrijski minister za znanost bo Johannes Hahn, nova ministrica za zdravje pa Andrea Kdolsky.

Odhajajoči kancler Wolfgang Shüssel in njegov naslednik Gusenbauer sta davi obiskala predsednika Ficherja, ki je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da bo v četrtek dopoldan pred njim zaprisegla stabilna vlada.