V Damasku obljubljajo, da bodo z Brahimijem sodelovali

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige se je sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.

Objavljeno
15. september 2012 12.32
Posodobljeno
15. september 2012 12.40
SYRIA-CRISIS/ASSAD
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Damask - Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakdar Brahimi se je danes v Damasku sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. To je prvo srečanje Brahimija z Asadom, odkar je Brahimi v začetku meseca prevzel mesto posebnega odposlanca. Po srečanju je znova opozoril, da stopnjevanje konflikta v Siriji ogroža regijo in ves svet.

»Kriza je nevarna in se poslabšuje. Ogroža sirsko prebivalstvo, regijo in svet,« je po pisanju STA povedal Brahimi novinarjem po srečanju z Asadom. »Trudili se bomo, da bomo dosegli napredek, in naredili bomo vse, da bi pomagali sirskemu prebivalstvu.«

Po njegovih besedah je sirska vlada »obljubila, da bo pomagala (odposlančevi) pisarni v Damasku, da bo lahko dobro opravljala svoje delo«. »Stalno bomo v stiku z državami, ki imajo interes in vpliv v sirskem vprašanju,« je še dodal.

Po poročanju sirske tiskovne agencije Sana so sirski uradniki zatrdili, da bo Damask v celoti sodeloval z Brahimijem. Pri tem so poudarili, da mora katera koli pobuda temeljiti na »interesih sirskega naroda in njihove pravice do izbire brez tujega posredovanja«.

Asad o dialogu

Asad je na pogovorih z Brahimijem po poročanju sirske državne televizije pozval k dialogu med Sirci. Uspeh politične akcije je po oceni sirskega predsednika odvisen »od pritiska na države, ki financirajo in urijo teroriste ter v Sirijo dovažajo orožje, da s tem prenehajo«. Dodal je, da bo sodeloval z vsemi »iskrenimi prizadevanji za rešitev krize, ki bodo nevtralni in nepristranski«.

Brahimi je v Sirijo prispel v četrtek, v petek pa se je sestal s predstavniki sirske opozicije.

Nasilje v Siriji se sicer nadaljuje. Po navedbah aktivistov naj bi hudi spopadi potekali predvsem v provincah Alep in Idlib na severu države.