V Darfur gredo izvedenci za človekove pravice

Svet ZN za človekove pravice bo v zahodno sudansko pokrajino Darfur napotil posebno neodvisno strokovno skupino, ki bo ocenila obseg kršenja človekovih pravic v zadnjih tednih.

Objavljeno
13. december 2006 18.58
Begunsko taborišče v Darfurju
Ženeva - Svet ZN za človekove pravice je drugi dan posebnega zasedanja o razmerah v zahodni sudanski pokrajini Darfur danes soglasno potrdil napotitev posebne skupine neodvisnih strokovnjakov v to pokrajino, kjer naj bi člani skupine ocenili obseg kršenja človekovih pravic, je sporočil predsednik sveta Luis Alfonso de Alba. Svet sicer ni izrekel nobenih kritik na račun sudanske vlade zaradi kršenja človekovih pravic v Darfurju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skupino bo predvidoma sestavljalo "pet visoko usposobljenih posameznikov ", vodil pa jih bo posebni predstavnik ZN za Sudan. Afriške države so v torek sicer zahtevale, da bi misijo vodil predsednik Sveta ZN za človekove pravice, de Alba.
Annan je k sklicu izrednega zasedanja sicer pozval, ko je svet novembra zavrnil predlog resolucije, ki so jo predlagale države Evropske unije in Kanada in s katero bi sudanskim oblastem naložili odgovornost za zaustavitev nasilja v regiji. Namesto tega je sprejel resolucijo, ki so jo predlagale afriške države in v kateri vlada v Kartumu ni bila izrecno omenjena.

Svet je za obravnavo obtožb na račun sudanske vlade, ki naj bi bila soodgovorna za kršitve, kot so posilstva in poboji civilistov, uničenje vasi in množični pregoni, sicer potreboval kar šest mesecev. Pred tem je tri redna in tri izredna zasedanja, na katerih je sprejel kar osem resolucij.

Po podatkih ZN je v zadnjih šestih tednih zaradi nasilja brez domov ostalo 50.000 prebivalcev Darfurja, medtem ko je zaradi konflikta od humanitarne pomoči odrezanih kak milijon ljudi. Od pričetka konflikta leta 2003 je bilo v Darfurju ubitih več kot 300.000 ljudi, več kot dva milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.