V Darfurju znova izbruhnili spopadi

V pokrajini Darfur na zahodu Sudana so znova izbruhnili spopadi med vojsko in uporniki. Gre za prve večje nemire po tem, ko so Združeni narodi razglasili konec vojnih razmer.

Objavljeno
21. september 2009 16.50
Angolski vojak v okviru afriških mirovnih sil v Darfurju
Ma. J.
Ma. J.
Kartum - V pokrajini Darfur na zahodu Sudana so znova izbruhnili spopadi med vojsko in uporniki. Gre za prve večje nemire po tem, ko so Združeni narodi razglasili konec vojnih razmer.

Frakcija največje uporniške skupine Sudanske osvobodilne vojske (Sudan Liberation Army - SLA) je sporočila, da je bilo v najnovejših spopadih, ki so izbruhnili v četrtek, ubitih 20 civilistov. Spopade je potrdila tudi sudanska vojska, ki pa žrtev ni omenjala.

Skupna mirovna misija Združenih Narodov in Afriške unije Unamid dogodek še vedno preiskuje, na območje pa namerava poslati tudi skupino preiskovalcev. „Pričakujemo nujno misijo, ki jo bomo tja poslali, da bo ocenila varnostne in humanitarne razmere," je povedal predstavnik Nourredine Mezni.

 

Mirovna pogajanja o Darfurju se bodo sicer v katarski prestolnici Doha nadaljevala prihodnji mesec, čeprav je vodja SLA Abdel Wahid Mohamed el-Nur sporočil, da je malo verjetno, da se bo srečanja udeležil. Sudanski predsednik Omar Al-Bašir je sicer vse vpletene strani pozval, naj se pogovorov udeležijo.

 

Vojna je v Darfurju izbruhnila v začetku leta 2003, ko so uporniške skupine napadle vladne tarče in Kartum obtožile zatiranja črnskega prebivalstva v korist arabskega. Provladni skrajneži so jim udarec vrnili z brutalnim nasiljem, ki so ga ZN in nekatere humanitarne organizacije označile za genocid. Kljub temu, da Kartum zanika podpiranje skrajnežev, pa je mednarodno sodišče v Haagu izdalo nalog za aretacijo sudanskega predsednika, ki ga sumijo vojnih zločinov.

 

Po podatkih sudanskih oblasti je od začetka spopadov leta 2003 umrlo 10.000 ljudi, Združeni narodi pa trdijo, da je umrlo 300.000, razseljenih pa je bilo 2,7 milijonov ljudi. Med letoma 2003 in 2005, ko je nasilje v Darfurju doseglo svoj vrhunec, so humanitarne organizacije situacijo označile za najhujšo humanitarno krizo na svetu.