V delih Londona kmalu oboroženi policisti

V problematičnih londonskih četrtih bodo policisti poslej imeli strelno orožje. 21 oboroženih policistov bo menda redne policijske patrulje v problematičnih četrtih spremljalo od 9.novembra.

Objavljeno
23. oktober 2009 21.04
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
London - V problematičnih londonskih četrtih bodo policisti poslej imeli strelno orožje. Kot je sporočil Scotland Yard, je uvedba posebnih enot odgovor na vse pogostejše strelske obračune v britanski prestolnici. 21 oboroženih policistov naj bi redne policijske patrulje v problematičnih četrtih spremljalo od 9.novembra.

 

Po navedbah Scotland Yarda naj bi oboroženi policisti sprva patruljirali v Brixtonu, četrti na jugu Londona, zloglasni zaradi preprodaje drog, in na območju na severu britanske prestolnice, kjer so pogosti obračuni med turškimi mamilarskimi tolpami.


Oboroženi policisti so bili doslej nameščeni le v najpomembnejših varnostnih conah Londona, kot sta okolica britanskega parlamenta ali kraljeve palače.

V prvem letošnjem polletju so v Londonu zabeležili 1736 kaznivih dejanj, v katerih je bilo uporabljeno orožje, kar je 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

 

Kritiki ocenjujejo, da je šla londonska policija z oboroževanjem policistov vendarle predaleč in poudarjajo, da pogled na policiste z avtomatskimi puškami ljudem ne bo dajal občutka večje varnosti. Bojijo se tudi, da bo ukrep še poslabšal odnose med prebivalstvom in policijo.