V divjanju tornada na Japonskem poškodovanih 63 ljudi

Zaradi tornada je v prefekturi Saitam brez elektrike ostalo okoli 30.000 gospodinjstev.

Objavljeno
02. september 2013 12.47
JAPAN-TORNADO/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Tokio − V divjanju tornada, ki je danes pustošil po vzhodni Japonski, odkrival strehe in ruval drevesa, je bilo poškodovanih 63 ljudi in porušenih okoli 110 hiš, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih lokalne policije je bilo v mestu Košigaja ranjenih najmanj 63 ljudi, med njimi je tudi sedem srednješolk na eni izmed gimnazij, ki jih je tornado presenetil med treningom odbojke in badmintona.

Z zračnih posnetkov javne televizije NHK je razvidno, da je tornado uničil veliko domov in šol, neko skladišče v mestu Košigaja severno od Tokia pa je močan veter dvignil s temeljev in ga odnesel v sosednje stavbe.

»Urejamo zaklonišča in zaloge prve pomoči,« je povedal član gasilske enote v Košigaji. Oblasti so prebivalcem območja, kjer je divjal tornado, prepovedale vrnitev na njihove domove, saj obstaja nevarnost, da se zrušijo.

Zaradi tornada je v prefekturi Saitama brez elektrike ostalo okoli 33.000 gospodinjstev, še piše STA.

Vremenski pogoji v regiji so danes zelo nestabilni, je sporočila japonska meteorološka agencija. »Še posebej v nižjih predelih regije lahko topel in vlažen zrak povzroči nastanek tornadov,« je dejal eden od meteorologov.