V egiptovskem medverskem nasilju življenje izgubilo deset ljudi

V Kairu je danes znova izbruhnilo nasilje. Tokrat ne v duhu prodemokratičnih sprememb, ampak medverskih trenj. V spopadih med muslimani in kopti je življenje izgubilo deset ljudi, vsaj 110 je bilo ranjenih.

Objavljeno
09. marec 2011 15.23
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Kairo - Koptski protestniki so se na ulice podali zaradi požiga njihove cerkve minuli teden. Od oblasti so zahtevali enakopraven odnos, saj menijo, da je njihova skupnost, ki predstavlja okoli deset odstotkov prebivalstva, diskriminirana. Njihovi napadalci namreč niso kaznovani v skladu z zakonodajo, kar še dodatno spodbuja nasilje.

Do današnjega spopada je prišlo, ko so koptski protestniki zaprli glavno cesto, ki vodi v egiptovsko prestolnico. Vozniki so se odzvali s silo. Strani sta se začeli obmetavati s kamenjem, vojska pa je v zrak izstrelila več opozorilnih strelov. Številni so bili ranjeni, deset ljudi je izgubilo življenje.

Do današnjih spopadov je prišlo dva meseca po tem, ko se je v aleksandrijski koptski cerkvi razstrelil samomorilski napadalec. Takrat je življenje izgubilo 23 ljudi.