V Egiptu izpustili Abu Omarja

V Egiptu so v nedeljo po navodilih državnega sodišča odredili izpustitev egiptovskega duhovnika Osame Mustafe Hasana Nasre, znanega tudi pod imenom Abu Omar.

Objavljeno
12. februar 2007 17.44
Egiptovski duhovnik Osama Mustafa Hasan Nasr, znan tudi pod imenom Abu Omar
Kairo - V Egiptu so v nedeljo po navodilih državnega sodišča odredili izpustitev egiptovskega duhovnika Osame Mustafe Hasana Nasre, znanega tudi pod imenom Abu Omar, ki naj bi ga februarja 2003 v Milanu kot terorističnega osumljenca ugrabili agenti ameriške obveščevalne agencije CIA in ga preko ameriških oporišč v Italiji in Nemčiji prepeljali v Egipt. Njegovo nadaljnje pridrževanje bi bilo neutemeljeno, je menilo sodišče.

Kot je danes povedal odvetnik Abu Omarja, Montaser al Zajat, so nekdanjega imama v mošeji v Milanu izpustili v Aleksandriji, po navedbah neimenovanega egiptovskega varnostnega uradnika pa ga iz Egipta ne bodo poslali nazaj v Italijo, kjer so mu v preteklosti že odobrili politični azil.

Proti Abu Omarju sicer ni bila nikoli vložena obtožnica, vendar je milanski tožilec Armando Spataro povedal, da bi bil Hasan ob vrnitvi v Italijo aretiran, saj je proti njemu še vedno odprta preiskava v zvezi z obtožbami glede rekrutacije terorističnih borcev.

Italijansko tožilstvo zaradi domnevne ugrabitve Abu Omarja zahteva, da sodišče potrdi obtožnice za 26 Američanov, od tega 25 agentov CIA, ter za pet Italijanov, ki naj bi bili prav tako vpleteni v ugrabitev. Izpustitev Abu Omarja naj sicer ne bi vplivala na predhodno zaslišanje v tem postopku, saj oškodovana stranka v Italiji v tem delu sodnega postopka ne more sodelovati. Odvetnik šestih ameriških agentov CIA Guido Meroni pa je ocenil, da bi informacije, s katerimi bo sedaj lahko postregel Abu Omar, lahko koristile njegovim varovancem.

Abu Omarja naj bi agenti CIA leta 2003 ugrabili v Milanu, nato pa prepeljali v Egipt, kjer naj bi ga mučili, nato pa izpustili in ponovno aretirali.