V Egiptu v nedeljskih protestih najmanj 50 mrtvih

Iz Egipta tudi danes poročajo o smrtnih žrtvah. V mestih Ismailija in Al Tur je v napadih umrlo najmanj sedem ljudi.

Objavljeno
07. oktober 2013 09.48
EGYPT-POLITICS-UNREST
Mo. B., Ti. K., Delo.si
Mo. B., Ti. K., Delo.si
Kairo - Egipt je po meseci in pol od pokola več kot 1000 privržencev Muslimanske bratovščine znova zajelo nasilje. V včerajšnjih spopadih med podporniki Mohameda Morsija in pripadniki varnostnih sil je umrlo vsaj 50 ljudi, več kot 250 je ranjenih. Sinočnjemu nasilju so danes sledili napadi v Ismailiji, mestu ob Sueškem prekopu, in Al Turu, prestolnici Južnega Sinaja.

Proslavljanje 40-obletnice arabsko-izraelske vojne se je včeraj v Kairu sprevrglo v krvavi obračun med oblastmi in pripadniki Muslimanskih bratov. Množica privržencev odstavljenega predsednika Mohameda Morsija je poskušala vdreti v središče Kaira, kjer je potekala uradna slovesnost, kar jim je policija preprečila. Poleg več deset smrtnih žrtev, so egiptovske varnostne sile aretirale več kot 400 ljudi.

Iz Egipta tudi danes poročajo o smrtnih žrtvah. V napadu z avtomobilom bombo, ki je eksplodiral pred sedežem varnostnih sil v mestu Al Tur, sta umrli najmanj dve osebi, več kot 50 ljudi je ranjenih. Eksplozija je zanetila več manjših požarov in močno poškodovala štirinadstropno zgradbo. Oblasti se zato bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj reševalci in prostovoljci še vedno preiskujejo ruševine.

V mestu Ismailija je neznanec v napadu na vojaško patruljo ubil pet pripadnikov oboroženih sil.

O incidentu poročajo tudi iz Kaira, kjer je neznani storilec v satelitsko anteno izstrelil raketo. V anteni, ki služi mednarodnim telefonskim klicem, je nastala 25 centimetrska luknja.