V Egiptu zaprisegla nova vlada

V egiptovski prestolnici je danes pred vrhovnim svetom oboroženih sil zaprisegla nova vlada premiera Esama Šarifa. Šest ministrov iz prejšnjega režima so zamenjali novi obrazi.

Objavljeno
07. marec 2011 22.04
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Kairo - Egiptovske vojaške oblasti so ugodile protestnikom in s šestih ključnih ministrskih položajev odstavile politike iz prejšnjega režima. Mesto zunanjega ministra je tako zasedel Nabil al Arabi, minister za nafto je od danes naprej Abdulah Gorab, svoj novi položaj pa so zasedli še minister za notranje zadeve, pravosodje in delo.

Novi premier Šarif je množico prvič nagovoril v petek, ko je odstop njegovega predhodnika Ahmeda Šafika pozdravila z navdušenjem. Opozicijski aktivisti so med pogajanjem s predstavniki vojaškega sveta namreč zahtevali, da na premierski položaj imenuje Šarifa, ki je še nekaj tednov prej glasno protestiral proti Mubaraku. Od zdajšnjih oblasti pa zahtevajo tudi hitre spremembe ustave in razpis referenduma.

Oblasti priprle 47 policistov


Iz tamkajšnjega ministrstva za pravosodje so sporočili, da so danes prijeli 47 policistov osumljenih uničevanja dokumentacije in »sabotaže« računalnikov, na katerih so bili občutljivi podatki o opozicijskih političnih aktivistih, ki jih je oddelek pod okriljem notranjega ministrstva zbiral v času padlega režima. Zaradi spornih dokumentov, ki kažejo na represivnost nekdanjega režima, je v soboto okoli 2500 protestnikov vdrlo na sedež varnostne službe in poskušalo »zgovorno« dokumentacijo rešiti pred uničenjem.

Razpustitev varnostnih služb, ki so predstavljale hrbtenico padlega režima in so opozicijo nadzorovale tudi z nasiljem, je ena glavnih zahtev protestnikov.