V eksplozijah v Bagdadu 65 mrtvih

V eksplozijah avtomobilov pred univerzo v Bagdadu je umrlo 65 ljudi, večinoma študentov, ki so se vračali s predavanj. Poročilo ZN pa navaja, da je bilo lani v Iraku ubitih več kot 34 tisoč civilistov.

Objavljeno
16. januar 2007 21.25
Bagdad - V današnjih eksplozijah dveh avtomobilov bomb pred univerzo Mustansirija v Bagdadu je bilo po zadnjih podatkih iraških oblasti ubitih najmanj 65 ljudi, 138 je bilo ranjenih. Vozili, napolnjeni z eksplozivom, sta bili parkirani blizu vhoda v univerzo, eksplodirali pa sta, ko so se študenti po koncu predavanj vračali domov.

Iraško prestolnico je danes pretresla vrsta napadov. Najmanj 15 žrtev sta zahtevali eksploziji bomb v središču Bagdada, štirje ljudje so umrli v eksploziji bombe na avtobusu v šiitski četrti Sadr City. Po vsem Iraku je bilo sicer danes ubitih najmanj 100 ljudi, večina v Iraku.

Slovaška je medtem začela umik svojih enot iz Iraka, so sporočili z obrambnega ministrstva v Bratislavi. Slovaška ima tam okoli 100 svojih vojakov, ki so nameščeni v Hili v poljskem sektorju južno od Bagdada. Slovaške enote so v Iraku od leta 2003, večinoma pa so se ukvarjale z razminiranjem.

Po navedbah slovaškega obrambnega ministrstva bo 11 vojakov ostalo v Iraku, in sicer v okviru misije zveze Nato za urjenje iraških varnostnih sil. Slovaška vojska je v Iraku doslej izgubila štiri svoje pripadnike.

24.000 iračanov zaprtih brez obtožnice

Po poročilu Združenih narodov je med iraškim nasiljem v letu 2006 bilo ubitih več kot 34 tisoč civilistov. Število je skoraj trikrat višje od predhodnega izračuna na podlagi podatkov iraškega notranjega ministrstva za leto 2006, je danes povedal predstavnik Združenih narodov v Iraku Gianni Magazzeni.

Podatke so po navedbah poslanika za človekove pravice v Iraku zbrali iz podatkov iraškega ministrstva za zdravje, bolnišnic in drugih pristojnih agencij. Po poročilih o žrtvah vsakodnevnega nasilja pa njihovo število vztrajno narašča.

Vsako jutro namreč iraška policija po ulicah Bagdada najde več deset trupel, večine žrtev nasilja med suniti in šiiti. Zaradi razmer ob usmrtitvi nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina in njegovih zaveznikov se pojavlja bojazen, da bi se nasilje med sektami lahko še povečalo.

Nič ne kaže, da bi bilo letos kaj bolje. V eksplozijah dveh avtomobilov bomb pred univerzo Mustansirija v Bagdadu je bilo danes ubitih najmanj 28 študentov, več deset pa je bilo ranjenih, so sporočili varnostni viri. Vozili, napolnjeni z eksplozivom, sta bili parkirani blizu vhoda v univerzo, eksplodirali pa sta, ko so se študenti po koncu predavanj vračali domov.

Iraško prestolnico je danes pretresla vrsta napadov. Najmanj 15 žrtev sta zahtevali eksploziji bomb v središču Bagdada, štirje ljudje pa so umrli v eksploziji bombe na avtobusu v šiitski četrti Sadr City. Po vsem Iraku je bilo sicer danes ubitih najmanj 55 ljudi.

24.000 Iračanov zaprtih brez obtožnice

Iraško pravosodno ministrstvo je sporočilo, da je trenutno v iraških zaporih več kot 24.000 Iračanov brez obtožnice. "14.447 jih je v zaporih multinacionalnih sil, 8303 so v zaporih notranjega ministrstva, 1346 pa obrambnega ministrstva," je povedal tiskovni predstavnik pravosodnega ministrstva in opozoril, da predstavniki notranjega in obrambnega ministrstva pogosto nočejo predati zapornikov pod pristojnost pravosodnega ministrstva. Povedal je tudi, da so pogoji v omenjenih zaporih naravnost grozljivi, zaporniške celice pa prenapolnjene.