V eksploziji avtobusa umrlo najmanj 15 ljudi

V eksploziji avtobusa na Šrilanki je umrlo najmanj 15 ljudi. Do eksplozije je prišlo, ko se je avtobus ustavil na kontrolni točki, kjer so policisti in vojaki pregledovali potnike.

Objavljeno
02. april 2007 14.58
V eksploziji avtobusa na vzhodu Šrilanke je danes umrlo najmanj 15
Kolombo - V eksploziji avtobusa na vzhodu Šrilanke je danes umrlo najmanj 15, ranjenih pa je bilo več kot 20 ljudi. Do eksplozije je prišlo, ko se je avtobus ustavil na kontrolni točki v mestu Kondawattuwan, kjer so policisti in vojaki pregledovali potnike. Ker je do eksplozije prišlo znotraj avtobusa, domnevajo, da je bila podstavljena bomba, je povedal predstavnik vojske Prasad Samarasinghe.

So za napad odgovorni uporniški tamilski tigri?

Po mnenju Samarasingha so za domnevni bombni napad odgovorni uporniški Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE), ki naj bi pet ur pred tem v ločenem incidentu na vzhodu države ubili šest in ranili dva civilista.

V naraščajočem nasilju na vzhodu in severu Šrilanke je v zadnjih 15 mesecih umrlo okoli 4000 ljudi, večinoma civilistov. Zaradi tega se pojavljajo govorice, da bo vlada pripravila referendum, na katerem bodo prebivalci odločali, ali naj prekinejo sporazum o prekinitvi ognja, ki so ga s tamilskimi tigri podpisali februarja 2002. Sporazum je namreč uradno še vedno v veljavi, čeprav se v praksi zaradi stalnih kršitev ni prijel.

Tamilski tigri se za neodvisno državo tamilske manjšine na severu in vzhodu Šrilanke borijo že od leta 1983 po desetletjih diskriminacije s strani večinskega prebivalstva. V spopadih je bilo doslej ubitih že 68.000 ljudi, samo lani 3600.