V eksploziji avtobusa umrlo najmanj 49 ljudi

V pakistanskem mestu Pešavar je odjeknila eksplozija, pri čemer je bilo ubitih najmanj 49 ljudi. Pakistanski notranji minister Rehman Malik je že napovedal nove ukrepe proti skrajnežem.

Objavljeno
09. oktober 2009 11.24
afganistanski vojak straži razbitine avtobusa, v katerem se je razstrelil samomorilski napadalec
Ma. J.
Ma. J.
Islamabad - V bližini tržnice v pakistanskem mestu Pešavar je odjeknila eksplozija, pri čemer je bilo ubitih najmanj 49 ljudi, vsaj 100 pa je ranjenih. Predstavnik policije Muhammad Khan je povedal, da je ob cesti v bližini tržnice eksplodiral minibus, v katerem je bilo več potnikov.

Višji pakistanski policijski uradnik Liaqat Ali Khan je dejal, da je eksplozijo sprožil samomorilski napadalec, po njegovih besedah pa je bil avtobus naložen z ogromno količino eksploziva.

To je že drugi napad v tem severozahodnem pakistanskem mestu v zadnjih dveh tednih, ki dokazuje, da so skrajneži kljub vedno močnejši vojaški ofenzivi še vedno sposobni udariti v središču pakistanskih mest. Pred dnevi je bilo v samomorilskem napadu pred uradom Združenih narodov v prestolnici Islamabad tako ubitih pet ljudi, pred dvema tednoma pa je eksplozija v Pešavarju zahtevala enajst življenj.

BBC medtem poroča, da so talibi zagrozili z novimi napadi, če se vojaške operacije proti njim ne bodo prenehale. V zadnjih dneh je namreč vojska bombardirala več plemenskih območij, zaradi česar se pojavljajo ugibanja, da se ofenziva zaostruje.

V luči novih samomorilskih napadov pa je pakistanski notranji minister Rehman Malik dejal, da država nima »nobene druge možnosti«, kot da napade oporišča skrajnežev. To se bo po Malikovih besedah zgodilo kmalu.