V eksploziji na vlaku v Indiji najmanj 66 mrtvih

V eksploziji na vlaku na severu Indije, sto kilometrov severno od New Delhija, ki je bil na poti v Pakistan, je ponoči umrlo najmanj 66 ljudi, 13 je bilo ranjenih.

Objavljeno
19. februar 2007 14.13
New Delhi/Islamabad - V eksploziji na vlaku na severu Indije, ki je bil na poti v Pakistan, je v noči na danes umrlo najmanj 66 ljudi, 13 je bilo ranjenih. Do eksplozije je prišlo okoli polnoči v bližini kraja Panipat okoli sto kilometrov severno od New Delhija. Kot je povedal indijski minister za železnice Lalu Prasad Yadav, so razstrelivo našli v dveh kovčkih, kar kaže na možnost "sabotaže". V Pakistanu so medtem napad že obsodili in ga označili kot "teroristično dejanje".

Po besedah indijskih predstavnikov je vlak po eksploziji zajel požar, večina žrtev je tako umrla zaradi opeklin in zadušitve. Do napada je sicer prišlo dan pred obiskom pakistanskega zunanjega ministra Huršida Kasurija v New Delhiju, kjer naj bi se srečal z indijskim kolegom Pranabom Mukherjeem. Govorila naj bi predvsem o dosedanjih dosežkih mirovnih pogovorov in o novem protiterorističnem mehanizmu.

Po besedah indijskih predstavnikov naj bi bil napad namenjen zavlačevanju mirovnih pogovorov med državama, s pakistanskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da bodo morali pred kakršnimikoli sodbami počakati na rezultate indijske preiskave.

Do podobnih napadov je sicer v Indiji v preteklosti že prihajalo. Največ smrtnih žrtev so zahtevale bombne eksplozije na potniških vlakih v Bombaju julija lani, ko je umrlo več kot 200 ljudi, za napadi pa naj bi po trditvah indijskih oblasti stali pakistanski islamski skrajneži.

Eksplozijo označili kot strašno teroristično dejanje

Pakistanski minister za zunanje zadeve Huršid Kasuri je eksploziji medtem označil kot "strašno teroristično dejanje" in poudaril, da je bila večina smrtnih žrtev pakistanskih državljanov. Pakistanski minister za železnice šejk Rašid Ahmed pa je ocenil, da tovrstni incidenti ne bodo zmotili mirovnih pogovorov med državama.

Predsedstvo EU ostro obsodilo napade v Indiji

Nemško predsedstvo Evropske unije je danes ostro obsodilo nočni napad na vlak na severu Indije. Nasilno dejanje, ki se je zgodilo dan pred obiskom pakistanskega zunanjega ministra Huršida Kasurija v New Delhiju, ima očitno za cilj slabitev procesa zbliževanja med Pakistanom in Indijo, je v sporočilu zapisalo predsedstvo EU.

Predsedstvo EU je izreklo sožalje svojcem umrlih, ranjenim pa zaželelo čimprejšnje okrevanje. EU obe strani v Indiji in Pakistanu poziva, naj se še naprej borita proti nasilju in odločno sledita poti dialoga, je še zapisalo predsedstvo.

Napad je obsodila tudi evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner, ki se trenutno mudi na obisku v New Delhiju. "Mirovni proces ne sme iztiriti pod nobenim pogojem," je poudarila komisarka in dodala, da je pomembno nadaljevati proces sprave in krepitve zaupanja med obema azijskima sosedama.

Nov krog pogajanj znova marca

Tokratni napad pa je bil sicer prvi, katerega tarča so bili tako indijski kot pakistanski državljani. Vlak, znan kot "vlak miru", je po napadu na indijski parlament leta 2002 prenehal voziti, nato pa so povezavo v luči obnove indijsko-pakistanskih mirovnih pogovorov leta 2004 ponovno odprli. Nov krog pogajanj, na katerih naj bi državi skušali rešiti glavno sporno vprašanje Kašmirja, naj bi po januarskih napovedih obeh držav sicer potekal marca.

Jedrski sosedi sta mirovni proces začeli leta 2004. Od takrat sta ponovno vzpostavili prometne povezave, a dosegli le malo napredka pri osrednjem vprašanju sporne razdeljene pokrajine Kašmir, ki si jo obe lastita v celoti. Indija obtožuje Pakistan, da uri in oborožuje islamske skupine, ki se borijo proti indijskim oblastem v Kašmirju in katerih napadi so od leta 1989 zahtevali 44.000 življenj.