V eksploziji skladišča orožja v Tanzaniji 20 mrtvih

V vojaškem skladišču orožja v Tanzaniji je prišlo do hude eksplozije, ki je trajala več ur. Življenje je izgubilo vsaj 20 ljudi, 145 je ranjenih. Oblasti so prebivalcem največjega mesta v državi Dar es Salaam svetovale, naj ostanejo v zavetju svojih domov in na varni razdalji od oken.

Objavljeno
17. februar 2011 11.21
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Dar es Salaam - Premier Tanzanije Mizengo Pinda je opozoril, da bi lahko število smrtnih žrtev v največjem tanzanijskem mestu Dar es Salaam še naraslo. BBC namreč poroča, da je življenje izgubilo 32 ljudi. Premier je že sklical izredni sestanek s pristojnimi za državno varnost, deset kilometrov od kraja nesreče pa je policija postavila evakuacijski center. Medtem si je kar na osrednjem stadionu zavetišče poiskalo najmanj 4000 ljudi.

Eksplozija, ki je odjeknila v vojaške bazi Gongola Mboto, je trajala nekaj ur. Zaprli so tudi bližnje letališče, saj bi lahko ostri delci, ki jih je odneslo tudi več kilometrov stran, poškodovali letala. Eksplozija je poškodovala tudi dve stanovanjski hiši in srednjo šolo. Več kot 4000 ljudi, ki živijo v bližini skladišče, se je zateklo na mestni stadion.

Tamkajšnja vojska je že začela preiskovati dogodek. Prvi dokazi kažejo, da ni šlo za sabotažo. To sicer ni prva večja eksplozija v tamkajšnjih vojaških skladiščih; leta 2009 je zaradi eksplozije v istem skladišču življenje izgubilo 26 ljudi, več sto je bilo ranjenih, mnogi pa so izgubil streho nad glavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročilu ameriškega zunanjega ministrstva so takšne nesreče vse pogostejše. »Slabo vzdrževanje in neprimerno shranjeno in varovano orožje poleg zemeljskih min in drugih ostankov minulih vojaških spopadov predstavljajo močno ogrožajo varnost prebivalstva,« so zapisali v poročilu iz leta 2009. Med letoma 1995 in 2009 je zaradi tega življenje izgubilo okoli 4700 ljudi na svetu.