V eksploziji umrlo 11 pripadnikov iranske elitne revolucionarne garde

Napadalci naj bi sredi ceste ustavili avtomobil in s tem prisilili avtobus z gardisti, ki je malo pred eksplozijo pripeljal mimo, da je ustavil. Takoj za tem so sprožili eksploziv in pobegnili.

Objavljeno
14. februar 2007 14.00
Skupina Džundalah prevzela odgovornost za eksplozijo v Iranu
Teheran – Odgovornost za današnji bombni napad na iransko elitno revolucionarno gardo v Zahedanu je prevzela skrajna sunitska skupina Džundalah oziroma Božja brigada. Podrobnejših podatkov o napadu, v katerem je umrlo 11 iranskih vojakov, še ni.

Napadalci naj bi sredi ceste ustavili avtomobil in s tem prisilili avtobus z gardisti, ki je malo pred eksplozijo pripeljal mimo, da je ustavil. Takoj za tem so sprožili eksploziv in pobegnili na motociklih. V napadu je bilo poleg omenjenih smrtnih žrtev ranjenih še 31 ljudi. Oblasti so dobro uro po napadu že prijele enega od domnevnih napadalcev.

Skupina Džundalah odgovorna za več terorističnih napadov


Skupina Džundalah naj bi v zadnjih mesecih zanetila več oboroženih spopadov na iranski meji z Afganistanom in Pakistanom, kjer se nahaja Zahedan, že več let pa naj bi delovala tudi v Pakistanu, kjer naj bi bila tudi odgovorna za več terorističnih napadov.

Obmejno območje je bilo že v preteklosti prizorišče krvavih spopadov med iranskimi oblastmi in prekupčevalci ter tihotapci. Nazadnje je na območju počilo junija lani, ko sta bili dve osebi ranjeni v treh manjših eksplozijah. Tokratni napad je bil največji v zadnjih letih na tem območju.