V eksploziji umrlo več deset kitajskih rudarjev

Na Kitajskem je v eksploziji v premogovniku življenje izgubilo vsaj 35 rudarjev, 44 pa jih še pogrešajo. Kitajske oblasti so sporočile, da je 14 rudarjem uspelo pobegniti na varno.

Objavljeno
08. september 2009 09.40
Mo. B.
Mo. B.
Peking - V provinci Henan na Kitajskem je v eksploziji v premogovniku življenje izgubilo vsaj 35 rudarjev, 44 pa jih še pogrešajo. Kitajske oblasti so sporočile, da je 14 rudarjem uspelo pobegniti na varno, 93 delavcem, ki so bili v času eksplozije v rudniku, pa ni uspelo pobegniti.

Kitajska državna služba za varnost pri delu je povedala, da je do nesreče prišlo v zgodnjih jutranjih urah v mestu Pingdingshan. Eksplodiralo je v rudniku Xinhua v jašku številka štiri.

Kitajski rudniki veljajo za najnevarnejše na svetu, saj vsako leto v temnih rovih umre na tisoče delavcev. Za večino nesreč je kriva pomanjkljiva varnost, jaški namreč nimajo urejenega primernega zračenja, manjka pa tudi protipožarne opreme.

Predstavnik mestne komunistične partije je razložil, da so jašek štiri v rudniki Xinhua prenavljali in, da še ni dobil dovoljenja oblasti za ponovno izkopavanje premoga.

Uradni Peking je v preteklem letu zabeležil 3.200 ubitih v kitajskih rudnikih, vendar neodvisne delavske organizacije opozarjajo, da je dejansko število veliko višje, saj mnoge nesreč prekrijejo in se tako izognejo zaprtju rudnika.

Predsednik državne službe za varnost pri delu je v soboto dejal, da bodo letos zaprli 1.000 manjših rudnikov in tako poskušali izboljšati varnost ter črno statistiko. Od leta 2005 naj bi po uradnih podatkih že zaprli 12.000 manjših rudnikov premoga.