V Estoniji potekajo parlamentarne volitve

V Estoniji potekajo pete parlamentarne volitve. Za 101 mesto v parlamentu se poteguje 975 kandidatov, največ glasov pa javnomnenjske raziskave napovedujejo Sredinski stranki in Stranki reform.

Objavljeno
04. marec 2007 09.43
Estonski premier Andrus Ansip
Tallinn - V Estoniji, najrazvitejši med baltskimi državami, ki so se leta 1991 osamosvojile od Sovjetske zveze ter leta 2004 vstopile v Evropsko unijo in zvezo Nato, potekajo pete parlamentarne volitve. Za 101 mesto v parlamentu se poteguje 975 kandidatov, največ glasov pa javnomnenjske raziskave napovedujejo doslej največjima koalicijskima strankama, Sredinski stranki in Stranki reform.

Vlado v Estoniji sedaj oblikuje koalicija treh strank pod vodstvom premiera Andrusa Ansipa iz liberalne Stranke reform. Sredinsko stranko, ki ji javnomnenjske raziskave prav tako napovedujejo največ glasov, vodi minister za gospodarstvo Edgar Savisaar, v koaliciji pa sodeluje še levosredinska Ljudska zveza. Vstop v parlament bi lahko glede na napovedi anket uspel do šestim strankam.

Estonija je kot prva država na svetu volivcem omogočila glasovanje preko svetovnega spleta. Na predčasnih volitvah, ki so potekale med 26. in 28. februarjem, je glasovalo že 19 odstotkov volivcev, med njimi dobrih 30 tisoč preko spleta, preko interneta pa bodo lahko glasovali tudi na dan volitev. On-line glasovanje lahko približno 940 tisoč volilnih upravičencev uporabi s pomočjo tako imenovane osebne elektronske izkaznice, ki jo imajo praktično vsi državljani Estonije. Sicer pa bodo volišča odprta od 8. ure do 19. ure po srednjeevropskem času.