V EU pozdravljajo imenovanje Montija

V EU so ocenili, da je imenovanje "spodbuden signal" odločnosti italijanskih oblasti, da premagajo trenutno krizo.

Objavljeno
13. november 2011 19.59
Posodobljeno
13. november 2011 19.59
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Bruselj - "Verjamemo, da to po hitrem sprejetju zakona za stabilnost v letu 2012 pošilja še en spodbuden signal, da so italijanske oblasti odločene premagati trenutno krizo," sta v skupni izjavi zapisala predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Ob tem sta po poročanju Slovenske tiskovne agencije izpostavila, da bo Evropska komisija v skladu z dogovorom na oktobrskem vrhu območja evra še naprej spremljala izvajanje ukrepov Italije za spodbujanje rasti in zaposlovanja.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ki je poudaril, da ima Mario Monti vse, kar je v teh kriznih časih potrebno za oblikovanje nove vlade narodne enotnosti v Italiji. "Krizni časi so časi povečane odgovornosti. Evropa in trgi mu lahko zaupajo," je menil Buzek. Montijeve izkušnje so po njegovem mnenju najboljše priporočilo za to, da se bo res lotil potrebnih reform.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes po celodnevnih posvetih nekdanjega dvakratnega evropskega komisarja Maria Montija pričakovano imenoval za mandatarja tehnične vlade.