V EU strožja pravila glede prevoza živali

V Evropski uniji stopa v veljavo nova uredba o zaščiti živali med prevozom. Med novimi ukrepi so višji standardi za vozila in opremo ter strožje zahteve za tiste, ki so odgovorni za živali med prevozom.

Objavljeno
05. januar 2007 08.10
Bruselj - V Evropski uniji stopa v veljavo nova uredba o zaščiti živali med prevozom. Med novimi ukrepi so višji standardi za vozila in opremo ter strožje zahteve za tiste, ki so odgovorni za živali med prevozom. Uredba prav tako vsebuje ukrepe, s katerimi bo moč zagotoviti boljši nadzor na tem področju, kot je denimo uporaba satelitskih navigacijskih sistemov.

"Cilj te pomembne zakonodaje o zaščiti živali je zmanjšati stres in škodo, ki ju lahko živali utrpijo med prevozom po kopnem in morju," je pojasnil evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu.

V skladu z novimi pravili morajo biti vozila, ki se uporabljajo za prevoz živali za osem ur ali več, obvezno opremljena z napravami za boljše prilagajanje mikroklime v vozilu ter boljšimi pogoji za napajanje živali z vodo, pri daljših prevozih pa mora biti med opremo tudi satelitski navigacijski sistem. Novorojene živali in samice v tednu dni po rojstvu se sploh ne sme več prevažati, pazljivejše pa je potrebno tudi ravnanje med natovarjanjem in raztovarjanjem živali na in z vozila.

Vozila morajo biti opremljena z uradnim potrdilom, da izpolnjujejo vse standarde. Vozniki in druge osebe, ki skrbijo za živali med prevozom, morajo biti za to delo ustrezno usposobljeni, po letu 2008 pa morajo imeti opravljen tudi ustrezen izpit. Odgovornost za živali med prevozom namreč odslej ne nosi le avtoprevoznik, temveč tudi vozniki, trgovci in druge osebe, ki imajo opravka z živalmi na poti.