V Franciji našli ogromno količino plutonija

V jedrskem raziskovalnem centru Cadarache v bližini Marseilla so pri demontaži poslopja nepričakovano našli 22 kilogramov plutonija, kar po ocenah organizacije Greenpeace zadošča za izdelavo kar petih jedrskih bomb.

Objavljeno
15. oktober 2009 22.02
Bo Iter stal v Cadaracheu?
Da. O./STA
Da. O./STA
Marseille -Na jugu Francije so pri demontaži poslopja v okviru jedrskega raziskovalnega centra Cadarache v bližini Marseilla nepričakovano našli 22 kilogramov plutonija, kar je veliko več, kot so sprva pričakovali. Incident je že povzročil veliko zaskrbljenost. Iz raziskovalnega centra so sprva sporočili, da se v enem od poslopij nahaja zgolj osem kilogramov plutonija, nato pa so pri demontaži našli 22 kilogramov plutonija, vsega skupaj pa naj bi ga bilo kar 39 kilogramov.

Gre za prvi jedrski incident v Franciji letos, pri katerem je nevarnost dosegla drugo stopnjo na sedemstopenjski mednarodni lestvici. "Velike količine plutonija na istem kraju lahko vodijo do nevarne verižne reakcije," je v Parizu ocenil predstavnik francoske agencije za jedrsko varnost Alain Delmestre.


Tiskovni predstavnik raziskovalnega centra Henri Maubert pa je pojasnil, da je bil plutonij shranjen v več zabojih, zaradi česar ni predstavljal nobene nevarnosti. Okoljska organizacija Greenpeace je sicer sporočila, da bi najdena količina plutonija zadoščala za izdelavo kar petih jedrskih bomb. Dela na poslopju so nemudoma ustavili, o odkritju pa so že obvestili tudi državno tožilstvo.