V Franciji sojenje desetletja

V Franciji se začenja sojenje desetletja. Na zatožno klop bo stopil nekdanji francoski premier Dominique de Villepin, ki je osumljen, da je organiziral zaroto, s katero je hotel diskreditirati francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Objavljeno
21. september 2009 11.05
Ma. J.
Ma. J.
Pariz - V Franciji se danes začenja sojenje desetletja. Na zatožno klop bo stopil nekdanji francoski premier Dominique de Villepin, ki je osumljen, da je organiziral zaroto, s katero je hotel diskreditirati francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, v času, ko sta si oba prizadevala za predsedniški položaj.

Primer sega v leto 2004, ko se je ime sedanjega francoskega predsednika pojavilo na seznamu najbolj vplivnih politikov in poslovnežev, ki naj bi od preprodajalcev orožja prejeli podkupnino. Ko je bilo potrjeno, da je seznam ponarejen, se je preiskava hitro preusmerila na iskanje odgovornega za lažne obtožbe. De Villepin je tako osumljen, da je pomagal objaviti lažni seznam lastnikov računov na luksemburški banki Clearstream, s čimer naj bi poskušal Sarkozyju preprečiti, da bi zmagal na predsedniških volitvah.

De Villepina so v zvezi s tako imenovano afero Clearstream zaslišali decembra 2006, preiskujejo pa ga od leta 2007. Kljub temu, da je Sarkozy tožnik, francoski predsednik ne bo pričal. Zaslišanje naj bi po nekaterih napovednih trajalo najmanj štiri tedne, sodba pa naj bi bila znana šele nekaj mesecev kasneje.

Tako de Villepin kot Sarkozy sta bila v času predsednika Jacquesa Chiraca ministra, hkrati pa tudi zagrizena nasprotnika. Kljub temu, da je Chirac dajal prednost Villepinu, je podporo stranke prejel Sarkozy.

De Villepinu v primeru, da ga bo sodišče spoznalo za krivega, grozi do pet let zaporne kazni in denarna kazen v višini 45000 evrov. Nekdanji primer obtožbe sicer vztrajno zanika in trdi, da primer nikoli ne bi prišel pred sodišče, če se Sarkozy ne bi vmešaval v delo sodstva.

Sojenje bo potekalo še proti štirim osumljencem, in sicer Jeanu-Louisu Gergorinu, nekdanjemu podpredsedniku koncerna EADS, ki je poskrbel, da je lažni seznam prišel v javnost, njegovemu družabniku Imadu Lahoudu, nekdanjemu svetovalcu uprave Florianu Bourgesu in novinarju Denisu Robertu.