V Gazi ubili tri otroke uslužbenca vlade

V napadu v Gazi so bili ubiti šofer in trije otroci visokega predstavnika palestinske obveščevalne službe.

Objavljeno
11. december 2006 12.13
Prerešetan avtomobil v katerem so se peljali otroci
Gaza - V obstreljevanju avtomobila v Gazi so danes umrli štirje Palestinci, od tega trije dečki, stari manj kot devet let, in njihov šofer. Otroci so bili sinovi visokega predstavnika v palestinski obveščevalni službi Bahe Baluše, ki naj bi bil privrženec predsednika Mahmuda Abasa in gibanja Fatah. Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče, gibanje Hamas pa je napad ostro obsodilo. Palestinske oblasti so medtem sporočile, da so že začele s preiskavo.

Do napada je prišlo dva dni po sobotni napovedi predsednika Abasa o razpustitvi palestinskega parlamenta in predčasnih parlamentarnih volitvah v državi. Čeprav je Abas poudaril, da pušča vrata za pogajanja s Hamasom odprta, je palestinski premier Ismail Hanija Abasovo izjavo označil kot "jasen udarec demokraciji" in dodal, da bo to povečalo napetosti na palestinskih območjih.

Abas je v soboto poudaril, da bi z razpustitvijo januarja izvoljenega parlamenta in predčasnimi volitvami lahko premostili politični zastoj v pogovorih s palestinskim vladajočim gibanjem Hamas za oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Izrael je medtem zavrnil prihod preiskovalne misije Združenih narodov o izraelskem napadu na Bejt Hanun na območju Gaze, v katerem je v začetku novembra umrlo 19 Palestincev. Preiskovalci pod vodstvom Južnoafričana Desmonda Tutuja, Nobelovega nagrajenca za mir in velikega borca proti apartheidu, naj bi preiskavo začeli konec tedna, vendar Izrael Tutuju ni odobril potrebnih dokumentov, sta sporočila neimenovana predstavnika ZN v Ženevi.