V Gazi ugrabili fotografa AFP

Neznanci so pred prostori agencije v središču mesta na območju Gaze ugrabili fotografa francoske tiskovne agencije AFP, 50-letnega državljana Peruja Jaimeja Razurija.

Objavljeno
01. januar 2007 21.55
Ugrabljeni fotograf AFP Jaimej Razurij
Gaza - Neznanci so danes v Gazi ugrabili fotografa francoske tiskovne agencije AFP, 50-letnega državljana Peruja Jaimeja Razurija. Ugrabili sta ga pred prostori agencije v središču mesta na območju Gaze potem, ko se je vrnil s terena. Palestinski predsednik Mahmud Abas je palestinske varnostne oblasti že pozval, naj začnejo preiskavo o dogodku.

Ob ugrabitvi sta bila z Razurijem tudi prevajalec Haman al Faghavi in voznik. Al Faghavi je pojasnil, da so ob izstopu iz avtomobila zaslišali rožljanje orožja, zato so se obrnili in zagledali neznance z orožjem. Ti so zatem odpeljali fotografa AFP, niso pa povedali, kaj zahtevajo v zameno za njegovo izpustitev.

Na palestinskih območjih, predvsem na območju Gaze, je število ugrabitev tujih državljanov, med njimi tudi novinarjev, v zadnjem letu naraslo. Na območju Gaze so tako v nekaj več kot letu dni ugrabili 20 tujcev, ki so jih kmalu zatem tudi izpustili. V večini primerov poskušajo ugrabitelji izsiljevati predvsem palestinske oblasti in ne tujih držav.

V zadnjih nekaj mesecih sta bila tako novembra v Gazi ugrabljena italijanska humanitarna delavca, konec oktobra pa najprej španski fotograf, nekaj dni zatem pa še 34-letni španski humanitarni delavec. Vsi so bili izpuščeni kmalu po ugrabitvi.