V Gazi ugrabili novinarja BBC

Štirje neznani oboroženi in zamaskirani palestinski moški so v Gazi ugrabili poročevalca medijske hiše BBC Alana Johnstona. Palestinske varnostne sile medtem preiskujejo primer.

Objavljeno
12. marec 2007 18.39
Ugrabljeni BBC-jev poročevalec Alan Johnston
Gaza/Kairo/London - Štirje neznani oboroženi in zamaskirani palestinski moški so ugrabili poročevalca globalne medijske hiše BBC. BBC-jevega novinarja so izvlekli iz osebnega avtomobila, ki je nato na cesto odvrgel svojo identifikacijsko kartico, na kateri je pisalo Alan Johnston.

Ugrabitev Johnstona še preiskujejo

Doslej je znano, da je šlo za avtomobil, ki ga je Johnston, (sicer škotski državljan), najel za potrebe mreže BBC, za katero sicer poroča zadnja tri leta. Palestinski varnostniki trenutno zaslišujejo priče dogodka, katerih identitete ne želijo izdati. Na dostopih v južni predel Gaza so vzpostavile nadzorne točke.

BBC je zaskrbljena zaradi ugrabitve

Medtem se je oglasila tudi mreža BBC, ki je sporočila, da je „zaskrbljena za varnost svojega poročevalca“ zaradi izgube stika z njim in ker ga s slednim trenutno ne more vzpostaviti. „Prizadevamo si, da bi pridobili kakršnokoli informacije o njem", je v izjavi za javnost dejal neimenovani predstavnik BBC-ja.

Al Zavahiri: Hamas se je prodal Judom

Drugi mož mednarodne teroristične mreže Al Kaide Ajman al Zavahiri je obtožil vladajoče palestinsko gibanje Hamas, da je z dogovorom o oblikovanju koalicijske palestinske vlade Palestino "predalo Judom".

Hamas zavrnil obtožbe

Hamas se je prodal, da bi se obdržal na oblasti, je dejal al Zavahiri v avdio posnetku, ki ga je predvajala televizija Al Džazira. Hamas je danes obtožbe zavrnil.

Palestinska vlada nima pravice, da bi palestinska ozemlja zapustila ali nanje stopila brez privoljenja Izraela, je še opozoril al Zavahiri, ki je sicer Hamas že kritiziral, ko se je gibanje odločilo, da nastopi na palestinskih volitvah. Le sveta vojna, in ne volitve, lahko osvobodijo Palestino, je al Zavahiri menil takrat.

Al Zavahiri kritičen do muslimanskih bratov

Tokrat pa se je spotaknil tudi ob Savdsko Arabijo, ki je pred mesecem dni gostila pogovore med Hamasom in zmernim palestinskim gibanjem Fatah, s katerim bosta zdaj skupaj oblikovala vlado. Savdijci so namestniki ZDA na Bližnjem vzhodu.

Al Zavahiri je v posnetku grajal tudi druge muslimanske in arabske vlade, ker niso zavzele odločnejšega stališča do izraelskih izkopavanj v bližini pomembnega islamskega svetišča, mošeje Al Aksa v vzhodnem Jeruzalemu. Izrael sicer trdi, da so omenjena dela del nujnih popravil.

Kot je ovedal tiskovni predstavnik Hamasa Fauzi Barhum, so al Zavahirijeve obtožbe "nepravične", za Hamasovo politiko pa ne bodo imele nobenih posledic, saj zna gibanje samo oceniti mednarodni in regionalni položaj. Hamasov edini cilj je "osvoboditev Palestine ter obramba islama in muslimanov," je poudaril Barhum ter izrazil željo, da bi muslimanski in arabski narodi držali skupaj ter podprli palestinsko ljudstvo.

Al Zavahirijeve obtožbe je zavrnil tudi eden od voditeljev Hamasa Halil Abu Laila. Kot je dejal, se Hamas s podpisom sporazuma iz Meke ni odpovedal Palestini, temveč reševal palestinsko kri. Po letu dni v vladi Hamas vztraja pri "palestinskih načelih", je poudaril po poročanju dpa.