V Gibraltar prihodnji teden opazovalci EU

Opazovalci bodo poskušali pomagati pri reševanju spora med Veliko Britanijo in Španijo.

Objavljeno
18. september 2013 16.14
Britain Spain Gibraltar
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − V Gibraltar bo prihodnji teden odpotovala skupina opazovalcev Evropske unije, ki bodo poskušali pomagati pri reševanju spora med Veliko Britanijo in Španijo, piše Slovenska tiskovna agencija. Spor je izbruhnil potem ko so španske oblasti uvedle strog mejni nadzor, zaradi česar morajo potniki za prehod meje čakati tudi po pet ur.

»Misija Evropske komisije bo na špansko-gibraltarski meji 25. septembra. Preverjala bo prost pretok ljudi in blaga, obenem pa skušala ugotoviti, ali res prihaja do tihotapstva,« je prek twitterja sporočil tiskovni predstavnik komisije Olivier Bailly.

Gibraltar Španijo obtožuje, da je poostren nadzor uvedla kot povračilni ukrep zaradi namestitve betonskih blokov v morje. Ti po mnenju španskih ribičev ovirajo ribolov.

Britanski premier David Cameron je že avgusta Bruselj pozval, naj čim prej oceni, ali je zagotovljen prost pretok meje, kot to predvideva evropska zakonodaja. Cameron se je sicer v zadnjih tednih o problemu Gibraltarja že dvakrat pogovarjal s španskim kolegom Marianom Rajoyem, dodaja STA.

Španija je Gibraltar Veliki Britaniji prepustila leta 1713, vendar ga Španci že dlje časa zahtevajo nazaj. V Londonu na to ne pristajajo, češ da bi na ta način delovali v nasprotju z željami prebivalcev, ki so odločeni ostati v Veliki Britaniji.