V Gibraltar prispela misija EU

Člani misije bodo ugotavljali, kdo ima v sporu med Veliko Britanijo in Španijo prav.

Objavljeno
25. september 2013 19.27
SPAIN-BRITAIN-GIBRALTAR-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Madrid - V Gibraltar so prispeli člani misije EU, ki bodo ugotavljali dejstva spora med Veliko Britanijo in Španijo, ki je povezan s tem britanskim čezmorskim ozemljem. Najprej se bodo sestali z gibraltarskimi oblastmi, nato pa se bodo v bližnjem mestu La Linea de la Concepcion sestali še s predstavniki Španije.

Gibraltarski premier Fabian Picardo je izrazil upanje, da bo obisk »prinesel rešitev« ljudem z obeh strani meje, ki morajo slednjo vsak dan prečkati zaradi dela.

Evropska komisija je v torek sporočila, da bo misija ugotavljala dejstva. »Tehnična misija bo pregledala nekatere vidike mejnih in carinskih kontrol, vključno s tihotapljenjem,« so sporočili iz Bruslja. Člani misije so strokovnjaki služb Evropske komisije za notranje zadeve, carinsko unijo in pravosodje ter Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf).

Spor med Španijo in Veliko Britanijo je izbruhnil, potem ko so španske oblasti na meji z britanskim čezmorskim ozemljem uvedle strog mejni nadzor, zaradi česar morajo potniki za prehod meje čakati tudi po pet ur. Med razlogi za poostritev nadzora naj bi bilo tihotapljenje, pri čemer Madrid izpostavlja, da je na meji letos zaplenil že 700.000 zavojev tobaka, kar je toliko kot lani v celem letu.

Gibraltar Španijo obtožuje, da je poostren nadzor uvedla kot povračilni ukrep zaradi postavitve morskega umetnega grebena. Ta po mnenju španskih ribičev ovira ribolov.

Vse tri strani - španska, britanska in gibraltarska - so inšpektorjem pripravile obsežne kupe dokumentov in dokazov. Po opravljeni preiskavi se bo Evropska komisija odločila, ali so potrebni dodatni ukrepi.

Španija je prepustila Gibraltar Veliki Britaniji leta 1713, vendar ga Španci že dlje časa zahtevajo nazaj. V Londonu na to ne pristajajo, češ da bi na ta način delovali v nasprotju z željami prebivalcev, ki so odločeni ostati v Veliki Britaniji.