V Grčiji aretirali vodjo Zlate zore

Aretacije članov skrajne desne stranke so menda povezane z umorom 34-letnega političnega aktivista.

Objavljeno
28. september 2013 10.45
GREECE-CRISIS/DAWN
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Atene - Grški policisti so sporočili, da so vodjo skrajne desne stranke Zlata zora Nikosa Mihololiakosa aretirali zaradi suma storitve kaznivega dejanja kriminalnega združevanja. Izdan je bil nalog za aretacijo še petih članov omenjene stranke, pričakovati pa je, da bo teh še več, poroča tiskovna agencija AP.

Kot navajajo grški mediji, je tožilstvo po večdnevni preiskavi prišlo do zadostnih dokazov, da se Zlato zoro obravnava kot kriminalno združbo. »Sodstvo bo opravilo svojo nalogo. Institucije v tej državi delujejo,« je zjutraj na televiziji povedal tiskovni predstavnik vlade Simos Kedikoglu.

Mihaloliakosu in ostalim članom Zlate zore policija poleg članstva v kriminalni združbi očita še uboj, povzročitev telesne poškodbe, izsiljevanje, podtaknitev razstreliva in pranje denarja. Med drugim naj bi člani stranke izsiljevali za denar lastnike trgovin in priseljence.

Obtožbe naj bi temeljile tudi na podlagi pričevanj nekdanjih in sedanjih aktivnih članov stranke ter prisluhov.

Pred dnevi so v Grčiji umorili 34-letnega raperja in političnega aktivista Pavlosa Fissasa, ki je v svojih pesmih kritiziral skrajne desničarje, v umor pa so bili domnevno vpleteni člani Zlate zore.

Fissasa je pred dobrim tednom dni sredi Aten obkolilo 30 moških, oblečenih v majice z logotipom Zlate zore in vojaške hlače, ko je do skupine pripeljal avto, iz katerega je skočil neznan moški, stekel do Fissasa in ga zabodel v predel prsnega koša in trebuha. Fissas je umrl v bolnišnici, napadalca pa so policisti že kmalu prijeli, dejanje je tudi priznal.

Takrat je Zlata zora zanikala kakršno koli vpletenost v umor, napadalca pa da ne poznajo, niti ne prihaja iz njihovih vrst.