V Grčiji proti varčevanju in proti neonacizmu

Atenski trg Sintagma bodo popoldne zasedli protestniki, ki nasprotujejo načrtovanemu odpuščanju in vse bolj nasilni Zlati zori.

Objavljeno
25. september 2013 16.24
GREECE-RACISM-DEMONSTRATION-CRIME
Mo. B., Delo
Mo. B., Delo

Atene - Središče Aten je danes zaradi napovedi različnih protestniških shodov od zgodaj zjutraj zaprto. Na trgu Sintagma bodo danes potekale demonstracije proti načrtovanemu množičnemu odpuščanju v javnem sektorju kot tudi proti vse bolj razširjenem in brutalnem nasilju privržencev skrajne desničarske stranke Zlata zora.

V Grčiji danes poteka že drugi dan stavke v javnem sektorju, ki se jo tudi danes udeležujejo od zaposlenih v šolstvu kot tudi v policiji. Tako kot včeraj tudi danes za paciente v bolnišnicah skrbi omejeno število osebja. Javni delavci nasprotujejo t. i. mobilni shemi, v skladu s katero bo vlada do konca prihodnjega leta 25.000 zaposlenih prerazporedila na novo delovno mesto ali pa jih odpustila. Klestenje števila javnih uslužbencev v zameno za finančno pomoč narekuje trojka - evropska komisija, ECB in IMF.

V središču Aten pa bodo danes poleg javnih uslužbencev protestirali tudi nasprotniki privržencev neonacistične stranke Zlata zora, katere priljubljenost je kljub vse bolj krvavemu obračunavanju s priseljenci in političnimi nasprotniki na grških ulicah v zadnjih letih vse bolj rasla. Trend vse večje podpore pa se je pred tednom dni obrnil navzdol. Kaplja čez rob je bil umor znanega raperja in antifašističnega aktivista Pavlosa Fyssasa, znanega tudi pod imenom Killah P. Njegova glasba je bila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP popularna predvsem med levičarskimi in liberalno usmerjenimi poslušalci.

Pred tednom dni ga je sredi Aten obkolilo več pripadnikov Zlate zore in ga zabodlo. Pred smrtjo je 34-letnemu glasbeniku še uspelo pokazati na svojega morilca, nezaposlenega voznika tovornjakov Georgeja Roupakiasa, ki je priznal, da ga je zabodel, a vztraja, da je šlo za samoobrambo.

Teden dni po smrti glasbenika so grške stranke in sindikati pozvali k množičnim protestom proti vse bolj razširjenemu nasilju neonacističnih privržencev Zlate zore. K protestom sta pozvali tudi vladna koalicijska stranka Pasok in opozicijska Siriza.

Umor glasbenika je vlado očitno prisilil tudi k ukrepanju. V zadnjem tednu so suspendirali več policistov na višjih položajih, ker so v preteklosti prevečkrat pogledali stran. »V zadnjih treh letih je bilo preveč incidentov, v katerih so naši policijski kolegi tolerirali nasilje pripadnikov Zlate zore,« je za radio Skai povedal predsednik združenja grških policistov. Prav tako so v tem tednu izvedli več preiskav v pisarnah skrajne desničarske stranke in iskali morebitno nezakonito orožje. Hišne preiskave so spodbudile navedbe, da stranka za svoje člane organizira vojaškim podobna urjenja.

Člani stranke Zlate zore, ki so ji volivci na zadnjih volitvah namenili 7 odstotkov podpore, kakršnokoli povezavo z umorom Fyssasa zanikajo kot »smešno«. »Saj nisem Al Capone, da bi v vsako kotiček Grčije pošiljal plačane zločince,« je povedal predsednik stranke Nikos Michaloliakos.

Umor glasbenika je očitno vplival tudi na javno mnenje. Po poročanju grškega spletnega portala ekathimerini.com je podpora stranki od junija padla z 10,8 na 6,8 odstotka.