V hrvaške lokale se vrača kajenje

V hrvaške lokale se vrača kajenje, ki ga je sosednja vlada poskušala neuspešno »izgnati« pred petimi meseci. Nastopilo je obdobje, v katerem bodo morali lastniki lokale prilagoditi novim pogojem prezračevanja.

Objavljeno
09. oktober 2009 13.59
Ma. J./Ma. B.
Ma. J./Ma. B.
Zagreb - V hrvaške lokale se z današnjim dnem vrača kajenje, ki ga je sosednja vlada poskušala neuspešno »izgnati« pred petimi meseci. V veljavo je namreč stopilo šestmesečno obdobje, v katerem bodo morali lastniki svoje lokale prilagoditi novim pogojem glede prezračevanja prostora.

Minister za zdravje Darko Milinović je lastnike lokalov ob tem pozval, naj se odločajo za nekadilske lokale in napovedal določene finančne koristi s strani ministrstva.

Hrvaška je po pisanju tamkajšnjih medijev s to odločitvijo postala edina država, ki si je premislila, in nekadilce več ne ščiti pred kadilci. Lastniki lokalov in restavracij so »premagali zdrav razum«, hrvaška vlada pa je popustila, kljub veliki priložnosti, ki jo za preprečevanje različnih bolezni nudi že en sam zakon. Ravno ko se je Hrvaška odločila, da bo kajenje v javnih prostorih znova dovoljeno, sta namreč ZDA in Kanada objavili neodvisni raziskavi, ki sta pokazali neverjetne prednosti, ki jih prinaša prepoved kajenja v javnih prostorih. Že v prvem letu prepovedi kajenja se število srčnih in možganskih kapi namreč zmanjša za dvajset odstotkov, z vsakim naslednjim letom pa se ta številka še povečuje.

Na Hrvaško se kajenje sicer vrača brez kakršnih koli omejitev, saj je lastnikom odobreno obdobje šestih mesecev, v katerem pa morajo svoje lokale prilagoditi novim pogojem glede prezračevanja prostora. Po novem zakonu bodo morali imeti večji lokali poseben prostor za kajenje z ventilacijskim sistemom, kjer pa strežba pijače ne bo dovoljena. Lastniki manjših lokalov pa se bodo morali odločiti, ali bodo svoj lokal opredelili za kadilski ali nekadilski. V ostalih javnih prostorih bo kajenje še naprej prepovedano.