V Indiji aretirali enega najbolj iskanih terorističnih osumljencev

Jasin Bhatkal naj bi bil soustanovitelj teroristične skupine indijskih mudžahidov.

Objavljeno
29. avgust 2013 16.25
INDIA-ATTACKS-FILES
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

New Delhi - Indija je v sredo zvečer aretirala domnevnega terorista Jasina Bhatkala, ki naj bi bil vpleten v več bombnih napadov z več sto žrtvami. Bhatkal naj bi bil soustanovitelj teroristične skupine indijskih mudžahidov, aretirali pa so ga na vzhodu države v zvezni državi Bihar.

Bhatkal je sedaj v pridržanju in ga zaslišujejo, je sporočil indijski notranji minister Sushil Kumar Shinde. Gre za enega od najbolj iskanih indijskih ubežnikov, za njegovo glavo pa je bila razpisana nagrada 7,5 milijona rupij (skoraj 85.000 evrov).

Indijski mudžahidi naj bi stali za več bombnimi napadi v Indiji od leta 2005, vključno z eksplozijami v Mumbaju, Bangaloreju in New Delhiju, ki so terjali več sto smrtnih žrtev. Skupina naj bi vodila mrežo skrajnih islamističnih skupin, ki so povezane z vplivno pakistansko skupino Laškar e Taiba.

Bhaktal osebno naj bi bil med drugim vpleten v napad na nemško restavracijo v mestu Pune leta 2010. Takrat je bomba, podstavljena v nahrbtniku, ubila 17 ljudi, med drugim pet tujcev. Bhaktala naj bi takrat ujele kamere.

Gre že za drugo odmevnejšo aretacijo indijskih oblasti v zadnjem času. V začetku avgusta so namreč aretirali Abdula Karima Tundo, ki naj bi bil med vodilnimi pripadniki Laškar e Taibe. Ali sta obe aretaciji povezani, ni znano, so pa preiskovalci povedali, da Tunda z njimi sodeluje.